Samos, Grekland

190713  Mitt i natten.... 02.55 ringde klockan och det var dags att kliva upp och göra sig klar för taxin som skulle hämta oss 03.25. Mot Landvetter och vårt flyg till Samos, Grakland. Allt funkade perfekt, inga förseningar, och vi landade på Samos strax efter 10.00, lokal tid, som planerat. Eftersom vi valt att bo på en ort som tydligen de flesta andra inte valt, slapp vi bussen och fick åka taxi till vårt hotell Albatross, i Voutsalika (eller Kampos som är det lokala namnet) på Samos sydkust. Väl framme välkomnades vi av en äldre man som visade oss till vårt rum nr 1, med en rejält tilltagen altan utanför. När han visat oss diverse teknikaliteter i rummet önskade han oss välkommen och försvann. En stund senare knackade det på dörren och den gamle vänliga mannen kom med två öl och en flaska vatten till oss...... detta började ju riktigt bra. Snabb uppackning och sedan en liten tur längs vägen utanför hotellet för en lunch och lite shopping av frukostmat, vi hade bokat lägenhet och detta innebar att vi inte hade några måltider på hotellet. Havet på andra sidan vägen glittrade vackert och inbjudande men fick vänta för vår del då vi var tämligen trötta efter den tidiga väckningen i morse. Efter en kort middagsvila så testade vi istället hotellets pool där vi fick ett uppfriskande dopp. Solen hade nu försvunnit från vår altan och det var dags att ”känna in” Grekland på riktigt och detta innebär en god Ouzo med is........ ja då var man här i detta underbara land...igen. Det visade sig, att vi fick lite sällskap på altanen när hotellets kattmamma med sina små ungar hade sitt tillhåll i närheten. De små nyfikna ungarna hoppade glatt in genom staketpelarna och en av de små fick naturligtvis sin favoritplats i Håkans knä. Dags för middag och vi promenerade åter in mot ”centrum” några hundra meter bort och avnjöt en god middag med utsikt över havet. Naturligtvis...... har vi även hyrt en liten röd skoter som ska få ta oss på utfärder runt denna ö under de närmsta 10 dagarna, till att börja med i alla fall. Nöjda med vår första dag slumrade vi tämligen trötta in ganska tidigt denna, vår första dag kväll på Samos.

190714  Dags att utforska ön på den röda fina tvåhjulingen. Efter vår egen tillagade frukost bar det iväg till två av de närliggande stränderna västerut, Psili Ammos och Limnionas, och det var endast 3 resp. 4 kilometer att åka dit. Vid den första stranden, Psili Ammos, fick vi parkera en bit ovanför stranden och sedan gå sista biten ner. Brant som bara den. Fin strand med solstolar och klart och fint vatten men inte fullt ut tilltalande utan vi tog ett dopp och bestämde oss sedan för att åka vidare till nästa strand Limnionas. De flesta stränder på denna kust har begåvats med EU’s blå flagga vilket betyder att badvatten, service, säkerhet och tillgänglighet är av mycket hög kvalitet. Nästa strand var betydligt mer lättillgänglig, mindre och mycket lugnare och vi bestämde oss för att tillbringa några timmar med sol och bad i det, något kalla, kristallklara vattnet. Några timmar senare åt vi en god sallad- och omelett lunch på en av de närbelägna Tavernorna och vände sedan kosan mot hotellet. Vi hade läst oss till att Pythagoras grotta skulle finnas en bit inåt landet och bestämde oss för att vika av från huvudvägen där det stod en skylt mot grottan och in på en ”mindre väg” för att ta oss till denna grotta. Via en stundtals smal gropig grusväg (läs två hjulspår), och ibland fin asfaltväg, kom vi slutligen mörbultade av vägunderlaget i allafall fram till ett litet kafé nedanför dessa grottor.

Pythagoras grotta finns på den östra sluttningen av berget Kerkis. I själva verket handlar det om två grottor vars kombinerade prakt har namngivits i hyllning av filosofen och det matematiska geniet Pythagoras. Vad har då Pythagoras att göra med dessa två grottor? Det var hit han flydde från Polykrates – Samos onda och krigshetsiga tyrann. Kerkis är det högsta berget på ön och även det högsta på hela ögruppen i Egeiska havet. Väl uppe vid de gömda grottorna i berget kan du se havet och vidare till Votsalakias strand (som är ca 3 km bort) och den vackra dalen nedanför berget. Det kan emellertid vara ganska utmanande att komma fram till grottorna. De två grottorna är alldeles bredvid varandra och de tros båda ha blivit använda av Pythagoras. Den ena grottan användes som sov- och boningsplats och den andra som läroutrymme för undervisning åt andra filosofer.

Du kan urskilja vilken av grottorna som fungerade som bostad eftersom den är jämn och därför lämplig för dagligt leverne. Den första grottan består egentligen av tre olika hålor men bara två går att besöka. Om du går några meter in i grottan kommer du till en naturlig källa, som Pythagoras troligen fick dricksvatten ifrån.

Det är inte lätt att nå grottorna. Det finns en ca 300 meter lång näst intill lodrät stig fram till grottorna som har tydliga skyltar längs vägen. När du närmar dig grottorna i slutet av stigen ändras stigen märkvärt, den blir ännu brantare och promenaden blir mer som klättring.

När du väl kommit upp och varit försiktig på den branta sträckan, ska du ta en stund till att njuta av det vackra landskapet som har öppnats upp framför dina ögon. En stor dal med skog och stranden i bakgrunden har garanterat gett filosofen och några av hans lärlingar ett idealiskt gömställe från den onde tyrannen som var efter Pythagoras blod.

Vi betämde oss, när vi en stund blickat upp mot den stig som skulle ta oss till grottorna, att INTE göra denna vandring likt viga bergsgetter. Vi tog istället en Frappé och en läsk, blickandes upp mot grottöppningarna, och körde sedan vidare på den väg vi kommit fram på och som skulle tas oss tillbaka till vårt hotell. Vägen var nu fint asfalterad och bra mycket mer ”åkvänlig” än den tidigare ”vägen”. Äntligen tillbaka på hotellet och nu..... var det gott att sätta sig på altanen och avnjuta en iskall Ouzo med tilltugg. Detta tilltugg bestod av en saltad skivad gurka, som vi fått av den äldre mannen i receptionen tidigare, och som ska avnjutas tillsammans med Ouzon. Härligt !! Även denna kväll tog vi den korta promenaden mot ”centrum” och bestämde oss för en liten trevlig taverna på havssidan av huvudvägen. Lite inhemsk god mat och en Mythos (grekisk öl) slank lätt ner i våra hungriga magar. Åter på hotellet några timmar senare hittade vi en av de små kattungarna strax utanför vår dörr, ungefär som om den väntat på oss. Denna lilla krake hade troligen kommit ifrån sin mamma och syskon och tyckte tydligen att vi kunde få bli reservfamilj denna kväll. Vi fick till slut lite brutalt mota ut den lilla katten efter att den otaliga gånger kommit att smita tillbaka in till oss igen. Dock hade vi inga planer på att adoptera den lille utan ville att den själv skulle söka upp sin familj. Vi fick till slut gå in och stänga dörren om oss och avsluta kvällen med en film.

Bilder finns här

190715 Mot norrsidan av Samos för att bada vid någon av dess stränder. Den något kyliga luften kändes uppfriskande när vi passerade genom pinjeskogar på väg norrut. Efter ca en dryg halvtimma på lite kurviga men fina asfaltvägar kom vi fram till byn Karlovassi och följde sedan kusten österut längs havet. Stoppet blev vid stranden Tsampou några mil bort. Här kostade det ”ingeting” att låna solstolar... nej just det, det är klart att det finns en liten hake. Man var tvungen att äta eller dricka för minst 7 Euro för att använda solstolarna. Alltså inte alls gratis... Vi beställde var sin Frappé så var den summan ur världen, och kaffe brukar ju ändå köpa någon gång under dagen. Denna strand och havsbotten var täckt av klappersten så det var bara att dra på sig de medhavda badskorna innan doppet. Det finns dock en klar fördel med klapperstensstränder och det är att vattnet är kristallklart, men även här något kyligt, men man vänjer sig. Efter några sköna timmar med sol och bad packade vi ihop och bestämde oss för att leta upp någon liten Taverna för en lunch. Den ena fina stranden avlöste den andra på vår färd här på nordsidan och vi bestämde oss för att vi måste åka hit upp igen för att besöka fler stränder. God lunch, bestående av omelett och en tonfisksallad, och en flaska iskallt vatten avnjöts i byn Kokkari. Vi bestämde oss sedan för att fortsätta på nordsidan via Vathi (Samos stad) österut och sedan ner till sydsidan tillbaka till hotellet. Det blev en dj-ligt lång väg, då vi måste ha missat en avfart söderut någonstans.... Tämligen mörbultade, även idag, kom vi till slut fram till hotellet ca 1,5 timma senare. Vi hade nu idag mer eller mindre kört runt hela ön så det var väl inte konstigt att man var halvt bedövad i rumpan men vi var tämligen nöjda ändå. Nu fanns inget annat fokus än att slänga sig i hotellpoolen och bara njuta. Den kalla ölen på altanen gjorde inte särskilt ont den heller efteråt. Efter middagen denna kväll..... eller natt var det ju togs också ett nattdopp i poolen. En liten fin tradition som vi tillämpar ibland.

190716  Sov till kl. 10.00..... kan det ha varit nattdoppet 😲som åstadkom denna långsömn eller kan det ha varit Ouzon som vi tog som sängfösare???? Det är bara att släppa efter som vi aldrig kommer att få svaret. Jag tror inte ens Phytagoras hade kunnat svara på detta. Lite molnigt och vi bestämde oss för att ta en slappis dag med vila och bok. Otroligt skönt det också till fram på eftermiddagen då vi utforskade Voutsalikas små butiker längs huvudgatan. Lite shopping att ta med hem blev det också och sedan avsluades dagen på en restaurang som enligt Tripadvisor skulle vara en av de bästa här på denna ort. Och maten var god och ölen iskall så det är var inte mycket att klaga på. Denna kväll blev det tidigt sänggående med en film.

190717  Vi vaknade av att regnet smattrade utanför och himlen var blågrå av regnmoln. Bara att bita ihop och beta av några kapitel i boken och slappa tills vädret bättrat sig. Framåt 15.00 började vi skönja lite blå himmel och tillvaron blev genast lite roligare. Den lille röde tog oss till en lunchrestaurang för energipåfyllning och sedan blev det några timmars njutning i solen vid hotellets poolkant. Kvällens middag avnjöts på en fiskrestaurang en bit utanför centrum och den grillade svärdfisken och tonfisken på våra tallrikar smakade ljuvligt gott. Inte så dum dag ändå till sist trots den regniga morgonen och förmiddagen. Men nu väntar vi på soliga och varma dagar igen för att få fortsätta utforska denna ö.

Bilder finns här

190718  Strålande sol och rejäl blåst är dagens väderrapport. Tsoppela beach var enligt vår reseguide en vacker paradisstrand tillika den sydligaste punkten på ön. Detta var också dagens resmål och vi for iväg på ”den lille röde kämpen”. Efter att ha kört lite fel ett par gånger frågade vi några grekiska män i en liten by efter vägen och siktade sedan in oss på en liten byggnad som skulle heta Evagelistria monestery och därifrån såg det sedan ut att vara kanske någon kilometer ner till stranden. Vi hittade den lilla kyrkan men insåg sedan att ”någon kilometer” i själva verket var 6,5 kilometer grov grusväg som stundtal lutade nästan lodrätt utför. Jaja.... men värre vägar än såhär har vi väl åkt på eller? Vi påbörjade nerfärden men insåg efter kanske någon kilometer att, ja.... ner kommer vi nog men frågan är om vi kommer upp igen? Vi beslutade oss för att bita i det sura äpplet och vända tillbaka uppåt igen. Det är inte så ofta vi ger upp men den här gången gick vi bet. Vi stannade sedan till i en liten bergsby och tog var sin frappé och bestämde oss sedan för att åka till Balos beach som låg något närmare vårt hotell. Där badade och slappade sedan några timmar under eftermiddagen. Mycket god middag avnjöts sedan framåt kvällen på den närmsta restaurangen sett från vårt hotell. I morgon är en ny dag med nya utmaningar i vår strävan att hitta ny spännande vägar och strand..... kanske.

190719  Åter en dag med ljuvlig sol och noll vind. Idag blir det riktigt varmt. Vi styrde åter mot norrsidan via den väg vi hittat som faktisk var riktigt bra. Svala vindar svepte runt oss när vi passerade genom otaliga pinjeskogar i hög terräng. När vi nått nordsidan och såg havet svängde vi österut mot någon av de andra stränder vi sett för några dagar sedan då vi var på denna sida ön. Vi stannade på Limonaki beach efter att ha gjort ett stopp på ett litet bageri för inköp av lite färskt bröd att smaska på på stranden. Klapperstensstrand och kristallklart vatten och vi stannade några timmar för lite skön avkoppling och massor av bad. När vi vänt åter mot hotellet stannade vi till för sen lunch och vi hade jättetur och valde restaurang AAA Restaurang i den lilla byn Platanakia på väg mot Karlovasi, som serverade de absolut godaste sallader och nybakat bröd vi hittills ätit på Samos. Här måste vi äta igen om vi besöker norrsidan den saken är klar. Mätta och belåtna återvände vi sedan till hotellet och den traditionella pooldoppet fick avsluta dagens badande. Denna afton orkade vi inte ge oss iväg ut och leta restaurang utan åkte helt enkelt bara iväg och köpte smaskigt stenugnsbakad pizza som vi sedan avnjut med ett glas vin i vår lilla lägenhet. Helt ok avslutning på denna dag.

190720  Samma sköna morgonväder som igår och det är bara att njuta. Lördag och då är oftast den inhemska befolkningen ute på stränderna och vi bör komma iväg något tidigare denna morgon. Vi får se hur det blir med den saken, det är väldigt skönt att ligga och dra sig också när man är på semester och ”slitet” dagarna i ända...... Vi bestämde oss för att inte göra någon bergstur idag utan endast ta oss till någon av de närmaste stränderna västerut. Det var nästintill vindstilla när vi kom fram till Limnionas och havet låg helt spegelblankt och inbjudande. Mycket bad och sol även denna lördag och en inbokad båttur nästa onsdag.

190721 Idag blåser det rejält utanför fönstret. Men vi bestämde oss ändå för att försöka ta oss till Psili Ammos som ligger på sydöstra hörnet av ön och är den enda riktiga långgrunda sandstranden. Det tog gott och väl en dryg timma att ta oss dit men det var det verkligen värt. Inga badskor behövdes och det var härligt att känna mjuk sand under fötterna både på land och i den långgrunda lagunen där vi badade. Dock fanns en lurande fara under ytan. Den fick jag känna på då jag tydligen var dagens middagsval och fick mig ett rejät bett av en hungrig fisk i vattnet. Ett rejält blödande märke blev det på vänster fotknöl..... kan det ha varit en piraya? Resterande av badtiden blev det lite småstudsar vid varje dopp i vattnet så att inte de små hungriga rackarna skulle ta fler och ev större bett på min kropp. När vi kände oss nöjda med dagens badande vände vi åter mot Kampos där vårt hotellet låg. Ett stopp gjorde vi dock i Pythagorio som är den näst största staden på Samos. Vi parkerade skotern och tog en promenad på huvudgatan ner mot hamnen där de många vackra båtarna och skeppen låg sida vid sida. Efter lite kikande i huvudgatans butiker så stannade vi till vid en liten grillbar och njöt av var sin Pita Gyros som smakade helt ljuvligt. Nu var vi redo att avverka resten av den långa vägen tillbaka. Pooldopp, dusch och sedan middag på en av alla tavernorna fick sedan avsluta denna varma dag.

Bilder finns här

190722  Det blåser kollosalt ute idag också. Men det hindrar inte oss från att ta oss till nordsidan för att besöka Tsamadou och Navago Beach Bar och Restaurang. När vi väl klättrat över bergen i mindre stormstyrka och närmade oss nordsidan visade det sig att det var ett kanonbeslut att åka över hit idag. Näst intill vindstilla, ibland tar man bra beslut utan att veta om det. Vi kom fram till stranden som ligger långt ner från huvudvägen och det blev en promenad ner för min del och maken tog skotern, vars bromsar börjat bråka. Spännande i en mkt brant nerförsbacke !! Denna beachclub är ett påkostat bygge med både olika soletage med gräs, trädäck och en inbjudande pool. Vi valde dock solstolarna längst ner närmast havet. Köpte man något motsvarande ungefär 5-8 EUR så ingår solstolar och parasoll på de flesta stränder här på Samos har vi förstått. En ganska bra idé för man blir oftast sugen på en kall Frappé eller öl någon gång under dagen och då är beloppet uppnåt. När vi kände oss färdiga med sol och badande styrde vi kosan mot lunch och mot den fina restaurang (AAA Restaurang) vi hittat förra gången vi var på nordsidan. Inte heller denna gång blev vi besvikna på deras goda sallader med färskt bröd och en tallrik färsk frukt som efterrätt. Dags för lite matshopping såhär när hyrtiden för skoterna börjar närma sig sitt slut och vi shoppade loss lite frukostmat m.m i Karlovassi som hade en rejäl stor och fräsch matbutik. Nu åter mot sydsidan och hotellet med den något osäkra skoterns bromsar.... Resan gick sakta men bra och nu var det dags att besöka uthyraren som helt sonika gav oss en annan skoter. Så var det problemet ur världen. Så här sista kvällen med skoter bestämde vi oss för att ta oss till den lilla fiskebyn Ormos för att besöka någon av deras restauranger för lite omväxling. Byn låg bara några kilometer bort och vi fastnade för en av de första restaurangern utefter hamnen. Maken valde Moussaka och jag valde grillad kycklingfile med, enligt servitrisen, en speciell grönsak till. Makens mat smakade gott, men den grillade kycklingfilén jag fixk var kollosal och täckte nästan hela tallriken tillsammans med något som såg ut som kokt ogräs, inte gott. Jag fick med nöd och näppe i mig ¾ av kycklingfilen och resten fick några av alla restarangen katter dela på.

190723  Sista dagen med vår kompis skotern som ska lämnas tillbaka i kväll. Vi bestämde oss för att ge den strand, den västra Psili Ammos, vi först besökte men ratade en ny chans. Vi var ganska tidigt på plats ca 10.30 ..... jaja för att vara på semeter. Och var nästan först på stranden. Denna strand visade sig vara en riktig höjdare. Klappersten ca 2 meter ut i havet och sedan mjuk fin sandbotten och otroligt långgrunt. Lite lagom motion blev det också genom att i lårhögt vatten gå längsmed den långastranden i hyfsat tempo. Kommer förmodligen att kännas i benen i morgon men skön motion ändå. Härliga timmar förflöt i rask takt och vi tog en sallad i restaurangen ovanför stranden innan vi återvände mot hotellet. Vi passade också på att shoppa lite som kommer att behövas innan hemresan denna sista eftermiddag med skoter. Ja då var de 10 dagarna med vår röda kämpe över och vi återlämnade fordonet till uthyraren. I morgon väntar båttur, det ska bli jätteskönt att komma ut på havet.

190724  Klockan 09.00 hämtade ”taxin” oss vid hotellet för transport till hamnen i Ormos där båten Cleopatra väntade. En lugn båttur tog oss till den lilla ön Samiopoula ca en timmas färd från hamnen. Väl framme vid en liten fin helt öde sandstrand ankrade kapten en bit från stranden och vi fick simma sista biten till land. Ön beboddeas endast av en äldre man som tillsammans med sina getter levde eremitliv här ute, förutom när båtarna la till. Då fixade han solstolar och parasoller till besökarna. Vi var endast 14 personer med på denna båttur så det blev ingen direkt trängsel på stranden....... trodde vi. Efter ca en halvtimma kommer en massa människor vandrande från andra sidan ön och det blev inte riktigt lika mysigt längre. Tillbaks till båten där besättningen under tiden tillagat lunch till oss. Vi lättade ankar och kapten styrde mot en lugn vik på andra sidan ön där vi fick ta ett dopp från båten och sedan serverades den goda lunchen. Det blåste nu rejält på havet och vi stannade kvar i den skyddade viken en stund i väntan på att det skulle mojna något. Efter ca en och en halv timma var det dags att lätta ankar igen och styra mot hamnen med ytterligare ett badstopp i den tredje Psili Ammos, en vik nära fastlandet. Psili Ammos betyder "fin sand" fick vi veta därför finns det flera stränder runt ön med samma namn. Det var sen eftermiddag när vi kom tillbaka till Ormos efter en trevlig båttur med massor av sol och bad. Nöjda med dagen kändes det svalkande pooldoppet skönt när vi var tillbaka vid hotellet och sedan en god middag på en kanonbra grillrestaurang vid strandkanten en liten bit från hotellet.

190725 – 190726 Nu får vi med våra apostlahästar nöja oss med att utforska stränderna tvärs över gatan dessa sista dagar på Samos. Tidig lördag morgon 190727 hämtar sedan buss oss för transport till flygplatsen igen för hemfärd.

Bilder finns här

Samos är en trevlig, grön, blåsig och väldigt kuperad ö som bör utforskas med någon typ av fordon. De gemytliga bergsbyarna är väl värd att besöka och alla de vackra stränderna med fantastiskt vatten runt hela ön.

 

       

Fig Tree Bay, Cypern

180721  Två veckors charterresa till Fig Tree Bay, (Protaras) på Cypern, tar sin början och vi anländer till resmålet vid 21.30 tiden. Lite uppackning på lägenhets hotellet Sunrise Garden och sedan ut för en liten bit mat och en öl. Mitt emot hotellet låg dessutom en gigantisk Supermarket där vi passade på att handla lite frukostmat och dryck innan vi återvände till hotellet för en god natts sömn.

180722  Är man på charterresa så går man på informationsmötet som är på söndag förmiddag. På den "gamla goda tiden" så blev man bjuden på något lokalt gott och ofta starkt att dricka, men nu blev det inte en ett glas vatten...... vart är vi på väg egentligen? Nåja lite matnyttig information fick vi i alla fall och sedan bar det iväg till närmaste strand för ett dopp i det klara fina och varma vattnet. Efter havsdopp så var det dags för ett pooldopp i en av hotellets fina pooler med tillhörande poolbar där den kalla ölen smakade gott och nu!!! är semesterkänslan på plats på riktigt 🙂 Efter en dusch och sedan en shoppingrunda i byn så satte vi oss och började planera hur vi ska lägga upp dessa båda veckor på Cypern med hyra av skoter, utfärder m.m. Kvällens mattema blev naturligtvis grekiskt och självklart lite halloumiost till förrätt.  

180723  Skotern är nu avhämtad, kartan över den sydöstra delen av Cypern är studerad och vi har prickat in några platser och stränder som vi kommer att besöka. Vi börjar med att åka norrut inte så långt från turkiska gränsen, till Kapparis beach som inte var något riktigt höjdarställe, det blev ett dopp och sedan iväg igen. Nu var nästa inplanerade strand Louma, ingen riktig skylt visade oss var denna strand fanns vilket gjorde att vi fick fråga oss fram. Och vi frågade, och frågade och åkte i alla möjliga väderstreck men det ledde oss inte fram till den strand vi siktat in oss på. Detta upprepades ytterligare några gånger innan vi gav upp. Eftersom vi nu var utrustade med fordon så stannade vi till vid en gigantisk LIDL butik och handlade med oss lite mer att fylla kylen med. Åter vid hotellet så håller vi på traditionen att ta ett pooldopp och en öl innan den välbehövliga duschen på hotellrummet. Kvällen avslutades med indisk mat och därefter några goda drinkar med "underhållning av varierad kvalité" på en kareokebar.

Bilder finns här.

180724  Denna dag hade vi för avsikt att se det sydöstra hörnet på Cypern och den högt belägna utsiktsplatsen Cape Greco. Lastade med sedvanliga badgrejor och en medtagen lunch så for vi iväg söderut. Via grusiga slingrande vägar nådde vi utsiktplasen och det var en vacker vy med det turkosblå vattnet nedanför som öpnnade sig åt både öst, syd och väst. Nu var det dags för ett dopp och det var dags att leta oss fram till Konnos Bay som skulle ha en vacker strand och en liten taverna. Denna strand var faktiskt väl utmärkt och vi påbörjade en slingrig serpentinväg ner mot stranden. Visst, det var en fin strand med fint vatten men vi var ju definitivt inte ensamma om att besöka detta ställe idag. Det var knappt man blev blöt på kroppen vid doppet tillsammans med tusentals...???? nåja väldigt mycket folk. Ett snabbt dopp och sedan vidare mot nästa strand som var Mimosastranden, där vi också hade för avsikt att äta vår medhavda lunch. Tyvärr var heller inte denna strand något att skrya med, liten och mycket överbefolkad. Nåja lunchen slank ner utan större problem och var skulle vi ta vägen nu då? Vi gör ett försök till med att finna Louma stranden och tro det eller ej men nu åkte vi rakt på den utan att fråga någon. En helt ljuvlig liten strand, eller rättare sagt en stor och en mindre nästan helt öde strand med det finaste vatten som vi hittills sett. Några sköna timmar senare återvände vi till hotellet för ett pooldopp och en kall i poolbaren. Kvällens middag åt vi på en italiensk restaurang och maten var gudomligt god.

Bilder finns här

180725  Efter frukost så besämde vi oss för att åka till skoteruthyraren och förlänga hyrtiden med några dagar. Så mot den stora nöjesmetropolen Ayia Napa där uthyrningföretaget fanns och nu kan vi ha kvar vårt fordon i ytterligare 2 dagar. Efter detta så fortsatte vi västerut mot Nissi beach och några andra stränder runt denna stad. Lite bad och sol och sedan styrde vi kosan mot fiskebyn Potamos där vi fått tips om att de absolut bästa fiskrestaurangerna på denna del av Cypern fanns. Längst ut på en udde stannade vi till och fick ett bord bara ett stenkast från det turkosskimrande havet och njöt sedan av en gudomlig fiskmåltid som vi sent ska glömma. Klockan hade nu hunnit bli över 16.00 när vi mätta och belåtna åter vände mot hotellet. Någon middag ikväll fanns inte "på  kartan" utan det fick bli lite smått och gott att äta i vår hotellägenhet istället.

Bilder finns här

180726  När vi nu hittat en favoritstrand så återvände vi idag till Loumastranden för en heldag med sol och bad. När vi nu befann oss ganska långt norrut så bestämde vi oss för att ta oss upp i närheten till den turkiska sidan med utsikt över Famagusta. Efter lite snirklade genom flera små byar och smala grusvägar så kom vi fram till gränsen och Seepoint Famagusta där vi stannade för att ta lite kort mot denna spökstad.

Famagusta var en gång en livlig semesterort med fullsatta stränder, fullbokade hotell och restauranger. Staden Varosha som ligger i Famagusta var faktiskt en av Cyperns populäraste semesterdestinationer för skandinaver i början var 70-talet.

I dagsläget så är staden Famagusta mer som en spökstad och hit åker turister enbart för att ta del av förödelsen som uppstod här 1974. Det var i samband med konflikten mellan grek- och turkcyprioter som södra delen av staden, Varosha, utrymdes bara under några timmar av den turkiska armén.

Detta skedde under sensommaren år 1974 och efter det förbjöd FN all bosättning i staden. Den dåvarande praktfulla semesterorten spärrades av helt med taggtråd, oljefat och presenningar och blev ett förbjudet område att tillträda.

Förödelsen i Famagusta blev ett faktum och efter alla dessa år så har staden blivit allt mer lik en förfallen spökstad där husen står övergivna och allt som finns kvar är svarta fasader, ogräs och kvarlämnade ägodelar av folkmassorna som flydde i panik. Man kan fortfarande se ofullständiga byggnader och byggkranar som lämnades till sitt öde under denna dag då allt förändrades i den idylliska semesterorten Famagusta och Varosha. Mycket sorgligt.

Vi gjorde ett sista stopp vi det gigantiska statyparken strax utanför Aiya Napa. Vita kollosala fina och några lite mindre förståeliga statyer men kul att ha sett. Dags att återvända till hotellet för att dusch av sig vägdamm och fukta strupen.🙂

Bilder finns här

180727-180729  Dagarna rullar på med besök på olika stränder på dagarna, där vi solar o badar. Vi har nu åkt runt och besökt massor med små stränder i en vecka och i morgon eftermiddag ska skotern lämnas tillbaka. Gårdagskvällen besöktes en lokal restaurang som serverade Meze, det cypriotiska svaret på tapas, och vi började med en "förrätt" på 16 små rätter !!!!! Därefter kom det in en träplatta med massor av gott grillat kött från såväl gris, oxe och kyckling. Gudomligt gott och enligt tradition så ska dessa rätter sköljas ner med en Ouzo. Vem kan bryta en sådan tradition 😋 Vrålmätta och belåtna lämnade vi några timmar senare denna fantastiska restaurang. Vi har nu bokat en utfärd på torsdag då vi ska ut med en katamarn en heldag, det ska bli trevligt. Det går absolut ingen som helst nöd på oss här på Cypern, där det konstat mer eller mindre blåser en varm vind.

180730  Sista dagen med vår hyrda kämpe och vi bestämde oss för att besöka en av de två favoritstränderna vi hittat, den på östsidan. Efter många sköna timmar med sol och bad vände vi åter mot hotellet där maken släppte av mig och for in till Ayia Napa för att återlämna skotern. Han fick sedan skjuts tillbaka till hotellet och från och med nu får vi anlita våra apostlahästar när vi ska ta oss fram.

180731  Idag var det dags för en dyktur för Håkan, som blev upphämtad vid hotellet vid 09.00 tiden. Själv markerade jag med hjälp av en handuk, en solstol vid poolen, och begav mig ut på byn för en runda i affärerna. Det var näst intill vindstilla vilket är väldigt ovanligt här på Cypern med detta medförde också att det var otroligt varmt ute och den stora behållningen av butikerna var dess insida med deras gudomliga luftkonditionering.......... ja något shoppande blev det inte förrutom en stor flaska kallt vatten och en Cola. Lagom till lunch så återvände "dykaren", ganska nöjd med sin förmiddag. Dock har han ju endast dykt i väldigt exotiska vatten tidigare och det är inte alls samma sak som att dyka i Medelhavet. Lite bilder och en trevlig förmiddag blev det ändå för hans del. Lunchen denna dag intogs på hotellet och smakade gott efter en "tuff" förmiddag. Idag blev det inget havsbad utan vi njöt av vattnet i hotellets pooler istället. Innan det var dags att återvända upp till det nystädade hotellrummet tog vi en öl i poolbaren och kollade på avstånd de hurtiga hotellgästerna som hade vattengympa i en av poolerna. Ibland är det skönt att skåda denna ansträngning på avstånd med en "kall" i handen. I morgon får det bli havsbad vid stranden nedanför hotellet,

Bilder finns här 

180801  Efter sedvanlig frukost tog vi en mkt kort promenad över gatan och till den fina stranden här i Protaras. Väl installerade på varsin solstol så blev maken sugen på att göra något han inte gjort förrut, nämligen paragliding efter båt. Jag är inte fullt så förtjust i denna typ av äventyr men att följa med ut och sitta kvar i båten lät mycket mer lockande. Sagt och gjort, ut i båten med ett annat par och Håkan fick på sig en typ av sele och upp i luften bar det med en attans fart. Han hade också sin kamera med sig och fick ett antal fantastiska kort över Fig Tree Beys kust ända upp till Famagusta. Jag tog en del kort från båten upp mot Håkan och det blev en härlig tur. Ikväll blir det hämtpizza och sedan ska vi på Magic Dancing Water show här i Protaras och det blev en helt otrolig upplevelse med både vattenshow och laser- och eld show. Vi hade aldrig tidigre upplevt något liknande och var mycket nöjda när showen var slut efter ca en timma. En smaskig drink på en närliggande bar fick sedan avsluta denna kväll.

Bilder finns här 

180802  Dags att ge sig ut på havet igen. En buss hämtade upp oss vid hotellet vid 09.30 och körde oss till hamnen i Fig Tree bay där en gigantisk katamaran låg vid kajen och väntade på oss. Vi och ett 60-70 tal andra semesterfirare tog plats och sedan bar det av ut på havet norr ut mot Famagusta. Det var ohyggligt varmt och inte en antydan till vind så det blev till att dra på sig keps, solglasögon och rejält med solskydd. Denna tur var bokad med "all inclusive" så fri dryck och lunch ingick. Vi hinkade säkert i oss flera liter vatten, juice m.m de första timmarna och när vi varit så nära kusten som man fick gå utanför "spökstaden" så var det dags att vända och dra söderut igen. Det blev flera stopp i fantastiska blå vikar med bad och snorkling från båtens akter. När vi väl vänt söderut igen så kom också blåsten, tack och lov! Lunchbuffén bestod av grillad kyckling, bröd, olika sallader m.m m.m och valfri dryck. Ja..... är det fri dryck så kunde man ockskå beställa öl eller diverse drinkar och det gjorde vi, gratis e gott. Fler stopp för bad blev det sedan på väg tillbaka till hamnen som vi utgick från. En härlig dag på havet, är aldrig fel men i skrivande stund så gungar allt både stol och bord lite grann fortfarande och...... det beror inte på de fria drinkarna 😲

Bilder finns här     

180803- 180804  De sista två dagarna håller vi oss vid stränderna närmast hotellet. Sanden är vit och fin och vattnet bländande blått och kristallklart. Dock.... väldigt mycket folk och lite svårt att hitta en ledig solstol om man kommer ner till standen efter kl. 10.00. Fredagskvällen ska vi också packa våra väskor eftersom det är utcheckning senast kl. 12.00 på lördag. 

Vi kan väl sammanfatta vår vistelse här på Fig Tree Bay (Protaras) Cypern så här. Vattnet i de badvikar vi besökt på den östra och delar av den södra sidan har varit fantastiska med klart och fint vatten, dock väldigt mycket folk på de populäraste stränderna. Maten är väldigt varierad och vällagad men inte särskilt billig om man jämför med övriga semesterländer i medelhavet. Cypern har varit turistland med lång säsong under väldigt många år vilket gör att det blivit väldigt "turistiskt" på de större orterna. De turister som vi träffat på under våra två veckor är ca 80% ryssar 15% engelsmän och resten övriga europeer. 

Vi tackar denna ö för besöket men kommer nog inte att återvända.

Bilder finns här

Mallorca, Spanien

Paradise Beach, Mallorca

Fredagen den 14:e juli och det är äntligen dags för semester. Vi börjar med 4 dagar i Cala Millor på Mallorca för att därefter åka vidare till huset i Torrevieja på spanska fastlandet. 

Efter 3 timmars flygresa landar vi på flygplatsen utanför Palma de Mallorca. Eftersom vi rest med endast handbagage så styr vi kosan direkt mot HERTZ kontor där vi ska hämta nyckeln till vår hyrbil. Som vanligt så gjorde dom ett försök att erbjuda oss en uppgradering till en lite större bil men vi var nöjda med det val av mindre bil som vi bokat, och tackade nej till detta erbjudande. Ut i det gigantiska garaget och letatade reda på den lilla hyrbilen och en inspektionsrunda för att kolla ev. märken på bilen som vi sen inte ska bli beskyllda för att ha orsakat. Strax före utfarten från garaget stannade vi och pratade med en representant för biluthyrningen och såg då, i de dokument som vi fick till bilen, att en hel del märken redan var utmärkta på ett av papprena. När vi sedan klarat av detta moment passade vi på att fråga åt vilket håll vi skulle åka för att komma till Cala Millor där vi ska bo och fick rådet att köra mot Palma. Där blev det något riktigt fel..... förmodligen trodde den tillfrågade damen att vi skulle till Cala Mayor, det vill säga åt andra hållet. I den mkt livliga fredagstrafiken satte vi fart mot det vi trodde var rätt håll. "Karta" hmmmm vem behöver det?  Jo vi, när vi gjorde en kik i appen Here där Håkan laddat ner Mallorca inser vi snart att vi är på väg mot sydvästra delen av ön och vi skulle nordöst. Jaha, då blir det till att vända och kolla på kartan iallafall. Efter att sett stora delar av närområdet kring Palma stad kom vi till slut in på rätt väg, M15, och i rätt väderstreck. Efter ca 1,5 timma var vi slutligen framme i Cala Millor och klockan va ca 21.30 och vi inser ganska snart att Parkering i närheten av hotellet var näst intill en omöjlighet. Jag blev avsläppt vid hotellet, Blue See La Pinta, för att checka in oss. När jag frågade efter parkering så skakade receptionisten på huvudet och sa att det är svårt såhär sent. Jo tack, det var ju ingen nyhet. Dock lyckades maken hitta en plats att parkera på några kvarter bort så det löste sig faktiskt långt om länge. När vi bokstavligt talat kastat in väskorna på rummet så vände vi direkt för att få en bit mat och en STOR KALL ÖL, ELLER TVÅ. Det smakade gudomligt med en gammal hederlig pizza och några pilsner. Så mycket mer hann vi sedan inte med denna dag utan återvände sedan till hotellet för uppackning och sedan horsontallägen i sängen. Hotellet var för övrigt ett av de absolut sämsta hotell vi bott på under alla våra resor.

170715. Dotter med familj semestrade också på Mallorca denna resa och bodde på ett hotell ca 15 min promenad från oss. Vi bestämde oss för att ta oss bort till deras hotell och se hur dom bodde och sedan blev de en härlig dag på stranden nedanför deras hotell med mycket bad, sol och trevligt umgänge. Middagen denna kväll hade vi betämt oss för att äta Tapas, naturligtvis när man är i Spanien. Men först en CAVA Sangria på en trevlig strandbar, nu jäklar är det semester.... Tjohoooo!!

170716 I vanlig ordning så var vi pålästa inför denna resa och visste att det på sydsidan av Mallorca skulle finnas en gudomligt vacker strand som hette Playa Es Trenc. Dit var planen att ta sig denna söndag. Vi utrustade oss med diverse drycker och lite tilltugg och gjorde sällskap med dottern med familj och styrde kosan mot syd. En bit söderut dök ett gång Bandidos på 50-60 MC upp på sina mullrande hojar och dom grabbarna har verkligen sina egna trafikregler. Två medlemmar på hoj går ut och blockerar hela rondellen för att släppa förbi sina kompisar och trots tutande irriterade bilförare så står dom bara lugnt kvar tills alla hojar passerat. Helt otriligt men kanske inte en situation där man går ur bilen och talar om vad man tycker utan man står snällt kvar till som kört iväg. Det är nog lugnast så om man vill behålla livhanken. Att nyttja Google Maps är fantastiskt men kanske inte 100% tillförlitligt. Det blev några rundturer i några av de sydliga små städerna men vi hittade till slut fram till....... kön till parkeringsplasen vid Playa Es Trenc.  I en karavan av bilar där man inte hade en susning om hur långt det var kvar till parkeringen kröp vi fram på en väg som stundtals endast rymde en bil i färdriktningen. Dessutom dök det då och då upp bilar som var på väg därifrån.... Det blev till att fälla i backspeglar och krypa upp så nära staketet som möjligt för att släppa förbi, och då handlade det om cm mellan bilarna. Också en upplevelse. Äntligen framme och betalat P avg på på 7 Euro inser vi snart att vi inte var ensamma om denna idé denna söndag. Det som på bilderna var en 4 km lång nästintill ödslig strand med turkost klart vatten visade sig vara totalt "knökfull". Jaja nu var vi här och nu ska det badas. Vattnet var ca 28-30 gr varmt i den långgunda lagunen och det blev en heldag som mestadels bestod av massor av bad i det ljuvliga vatnet. Något rödbrända på axlar o rygg, trots insmörjning, styrde vi åter kosan mot Cala Millor framåt eftermiddagen och intog sedan en god middag på en Indisk restaurang i närheten. Kvällen avslutades sedan med en och annan god dryck innan det var dags att avsluta ännu en skön dag på denna ö.

170717  Ett förplanerat resmål här på Mallis var de omtalade Drakgrottorna eller Cuevas del Drarach, i Porto Cristo och det blev vårt första mål denna näst sista dag. Med lite oväntad tur kom vi fram bara några minuter innan den första turen ner i grottorna skulle gå, kl. 11.00, och vi tillsammans med ett hundratals andra männsikor promenerade vi ner till de faschinerande grottorna.

Drakgrottorna är egentligen fyra grottor som är sammanlänkade sinsemellan. Den svarta grottan (Cova Negra), den vita grottan (Cova Blanca), Luis Salvador-grottan (Cova de Lluis Salvador) och fransmännens grotta (Cova dels francesos). Detta är öns största underjordiska grottsystem och har en längd på över 1700 meter och rymmer 14 olika salar och sex olika underjordiska sjöar. I den inre grottan finner man sjön Lago Martel, en av de största underjordiska sjöarna i världen, som uppkallats efter upptäckaren Eduardo Martel.

Kännedomen om grottorna går långt tillbaks ända till medeltiden. Under slutet av 1800-talet utforskades de ännu mer. År 1896 upptäcktes den gigantiska undervattensjön.
Mellan år 1922 och 1935 byggdes det en ny entré, nya gångar och trappor för att göra grottorna tillgängliga för turister och allmänheten. Elektricitet och lampor sattes också upp för att bättre kunna beskåda de vackra formationerna. När vi gått så långt in i grottsystemet som vi fick så väntade där ett antal läktare där vi satte oss. All belysning släktes ner och in glider tre svagt upplysta roddbåtar där den första båten hade såväl pianist som volinist som framförde ett antal vackra klassiska musikstycken som fick håret på armarna att ställa sig rakt upp av den magiska stämningen och den fina akustiken långt ner under jordytan. Otroligt mäktigt !! Musiken pågick i ca 15 minuter och därefter var det dags att gå uppåt och ut ur grottorna igen. Mycket sevärt. Men nu var vi sugna på ett dopp och bestämde oss för att ta oss till Playa Romanica strax söder om Porto Christo. Det tog inte mer än ca 10 minuter att leta sig fram till avfarten men där blev vi osäkra på om vi verkligen var på rätt väg för någon skylt mot denna strand såg vi inte. Vi stannade bilen bredvid en liten mysig liten Tavera där det satt en man som vi frågade om vi var på rätt väg. Jo men visst var det och det tog inte mer än ytterligare ca 15 minuter så hittade vi fram till playan vi letat efter. Det var ljuvligt varmt i den vackra viken och vi fick några sköna tmmar i sol och i det turkosa varma  klara fina vattnet. Timmarna går fort och nu sög det rejät i magen och vi bestämde oss för att testa den lilla Tavernan där vi frågat efter vägen. Där blev det sedan några rejäla portioner Tapas med ett par stora iskalla öl och det smakade gudomligt gott. Ett myckt bra val av sen lunchställe visade det sig. Efter att vi återvänt till hotellt för en välbehövlig dusch blev vi bjudna på Aperol Spitzer med goda tilltugg, på dotter och mågens balkong. Tänk va gött man har det ibland. Det blev en sen middag och sedan i säng nöjda och belåtna med en mkt trevlig dag och kväll.

170718  Efter frukost var det packdags och sedan några goa timmar på stranden tillsammans med dottern med familj. Sista doppen på denna ö. Sedan inköp av lunchmacka och en dusch på hotellet och sedan raka spåret till flygplasen för att åka till det spanska fastlandet och det härliga Casa Knutsson i Torrevieja för mer semester

Bilder hittar du här.

 

Malta och Gozo

140926. Mot Malta med Ryanair för en veckas förlängning av sommaren Detta är en av de billigaste resor vi bokat. För flyg ToR och 7 nätter på mellanklass hotell med frukost har vi endast betalat 1600 kr/pp. Nåja hotellet kunde varit bättre men vad kan man begära för det vi betalat 🙂och vad skulle det vara för fel på balkong med utsikt mot betongvägg..... Jag har nog dessutom förträngt hotellnamnet.

140927. Efter 3,5 timma i luften landade vi på denna lilla fina ö långt söderut i Medelhavet. Det är varmt och skönt, och fortfarande högsommar. Efter ca 1 timma i taxi var vi framme vid hotellet. Och där väntade en liten överaskning. Dom hittade inte vår bokning..... f-n också vad gör vi nu? Jo vi satte oss i baren och blev bjudna på öl medan damen i receptionen kontaktade bokningsbolaget. Det tog en stund så vi hann med en öl till! Till slut löste det sig och vi fick vårt rum. Då var det verkligen dags för ett dopp uppe på taket i poolen, underbart. Kvällen tillbringade vi sen med att ta en promenad längs havet och sedan en god middag med vin.

Nu är frukosten avklarad och det är dags för ett dopp i havet. Havet var ljuvligt 25 gradigt men molnen hopade sig så det blev bara ett dopp, 1 timma i solen sedan gav vi upp. På väg tillbaka till hotellet kom det faktiskt några regndroppar, va är detta, det ska ju vara fint väder hela tiden vid denna tiden på året. Hoppas det var tillfälligt. På väg tillbaka kollade vi också in aktiviteter för resten av veckan och bestämde oss för att i morgon ta en rejäl bussrundtur och sedan hyra en scoter några dagar för egna små utfykter, som vanligt. 

140928 Idag har vi verkligen varit turister och köpte biljetter till en av öns "Hop on Hop off" bussar. Molnen lågt tunga och grå på imlen men strax före kl. 10.00 i morse klev vi på bussen och satte oss givetvis på övre plan för att maximera utsikten. Färden gick längs kusten mot Sliema och sedan vidare genom Maltas huvudstad Valetta. Efter ca 1,5 tim valde vi att hoppa av bussen och befann oss då på Malta högsta punkt. Maltas medeltida huvudstad Mdina som också kallas för ”den tysta staden” och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har man inte varit på Malta!

Stadens centrala torg, St. Paul´s Square ligger precis framför katedralen i Mdina. Till höger om katedralen ligger Banca Giuratale och till vänster ligger Casa Gourgion. Banca Giuratale var under revolten mot fransmännen huvudkontor för den nationella kommittén. Härifrån förde de samtal med Lord Nelson för att få hans stöd i kampen mot fransmännen.

Nog med kultur, nu klev vi på bussen igen och nästa mål var att kliva av vid Golden Bay på  för ett dopp i det varma sköna havet. Solen lyste fortfarande med sin frånvaro....... hmm, lite roligt 😀men vi fick oss ett dopp och en god lunch och klev efter en dryg timma på bussen igen för sista anhalten, Buggibba där vi bor. Nuuuuu lyste solen så det blev en kort vända till rummet och med handuken över axeln tog vi hissen upp till 6:e våningen och ett välbehövligt dopp i poolen och en timma på solstolen. Då återstår det svåra beslutet var och vad vi ska äta vår middag ikväll? Här på Malta finns verkligen restauranger från hela världen. Första kvällen blev det italiensk mat och igår blev det indiskt, vilka stora problem vi har va? I morgon går det förmodligen ut en allmän trafikvarning på Malta för då hyr vi scoter och far iväg på egna äventyr. Det gäller bara att övertyga Malteserna om att alla här faktisk kör på fel sida vägen. 

140929. Nu har vi hämtat denna resas motorkämpe. En riktgt ful svart, nåja gråsvart, 125 cc som ska ta oss på egna äventyr på denna resa. Vårt mål idag är Maltas mindre systerö, Gozo, som ligger nordost om Malta. Vi tog färjan över till Gozo och hade fått tips på en fin strand på den norra sidan om ön, Rambla Bay, där sanden var rödaktig bred och fin. Vi hittade vårt mål efter några felkörningar och stannade vid stranden för några timmars sol och bad. Ja, idag såg vi inte ett moln på himlen och njöt i fulla drag av den sköna solen. Efter ett par timmar och en lätt lunch var det dags att utforska lite mer av denna lilla ö. Vi fick tips om att ta oss till Dweijra Bay på den västra sidan av ön och satte full fart med den lille fule svarte. Vi möttes av höga lodräta stenväggar och ett otroligt häftigt landskap när vi kom fram. Dags att parkera skotern.

Här fanns också Azure Window, en enorm klippformation, som skapades genom att vågor och hård sjö slog över klipporna under tusentals år. På toppen av två gigantiska klippblock, varje block med en diameter på över 40 meter, vilar ett stort klippblock som är ca 100 m lång och 20 m högt. Tillsammans formar stenblocken ett enormt fönster, genom vilket man kan se det blå havet. Innanför Azure Window ligger en naturlig havsvattenpool omgiven av kalkstensklippor. Denna havsvattenpool är förbunden med havet genom en underjordisk kanal. Vi tog en båttur genom denna kanal och kom ut på havsidan där vi fick en fin tur in i den "Blå grottan" som visade sig verkligen göra skäl för sitt namn. Massor med vackra färgstarka koraller som satt på grottvägen precis under vattenytan helt lätta att se. Siktdjupet var fullkomligt magiskt och helt blått kristallklart. Man ser botten väldigt tydligt fast det var 19 meter djupt. Vilken häftig upplevelse! Nu började klockan springa iväg och det var dags att återvända till Malta igen. När vi kommit tillbaka till huvudön bestämde vi oss för att ta en snabb sväng till Paradise Bech på Maltas nordväst sida för att kika på om detta skulle bli tisdagens mål. Det blir det!!!  

140930. Vi kom iväg ganska tidigt och det gjorde att vi faktiskt var först på Paradise Beach denna morgon. Kl. var bara 09.30 när vi gått de 78 trappstegen ner från parkeringsplatsen för "den lille fule svarte" och satte fötterna i den redan solvarma sanden. Vattnet var helt stilla och solen sken från en helt molnfri himmel. Detta blir en fin dag!! Det blev mycket sol och många varma sköna bad och naturligtvis en hel del snorkling i det kristallklara vattnet. Efter några timmar aviserade magen att det var dags för energi påfyllning och passande nog så fanns det också en lunchrestaurang vid stranden där vi fyllde på våra energidepåer. Nu var det bara att med tålmodigt piggt sinne ta de många trappstegen uppför igen för lite mer utforskning av de fina stränderna på den nordvästra sida av ön. Vi hittade fram till ett flertal stränder och tog ytterligare dopp i det sköna havet. Idag var också planen att åka in till Maltas huvudstad Valetta och när den "lille fule svarte" var återlämnad till uthyraren så blev det dusch, klädbyte och full fart mot busstationen. Vårt första avhopp från bussen blev i Sliema, en förort till Valletta, där vi strosade runt i affärerna en stund och sedan en god kopp kaffe vid hamnen. Mot Valletta och den gamla stdsdelen där det, enligt tips, bl.annat skulle finnas en fin utsiktsplats. Maltas huvudstad, byggdes 1566 som en enorm försvarsanläggning efter att Johanniterriddarna (korsriddarna) hade besegrat en stor turkisk här. Staden är idag ett av UNESCO:s världskulturarv. Staden omger Grand Harbour, en av Europas bästa naturhamnar. Hela Valletta är omgärdad av en mur och man kommer in till staden genom den enorma porten Valletta City Gate. Vi hittade utsiktsplatsen som verkligen gav en svindlande utsikt. Några foton blev det och sedan strosade vi vidaren i denna magnifika stad med fantastiska fasader på sina byggnader och en lugnt skön atmosfär. En god middag och ett gott vin därtill och sedan vände vi kosan tillbaka med bussen till vår "hemort" Bugibba.

141001. Dags för denna resas båttripp. Varje resa förutom storstadsresorna brukar innehålla en båttur och idag bokades en tur till den Blå lagunen på den andra av Maltas systeröar i norr. Utrustade med massor av vatten, solskyddsmedel och badkläder tog vi sikte på hamnen här i Bugibba. Vi hittade en tur som passade oss och gick ombord på båten i väldigt god tid.  Under tiden vi väntade på avgång började vi prata med ett annat svenskt par som skulle med på samma tur. Det blev lite utbyte av restips till olika delar av världen. På väg ut till Blå lagunen besökte vi även några grottor där kapten med skicklighet tog oss en bra bit in i dessa väldiga grottsalar. Efter ca 1,5 timma var vi framme på Maltas minsta ö Comino och Blue Lagoon. Blue Lagoon är nog Maltas populäraste badplats med sitt kristallklara turkosa vatten omgiven av kalkstensklippor och fantastisk natur. För den som gillar sol och bad är ett besök i Blue Lagoon ett måste. Men..... vi var inte ensamma om att besöka denna plats. Solstolarna stod så tätt på varenda lite plats på klippor och bryggor och man kände sig som en sardin i en sardinburk när man slagit sig ner i en solstol under ett parasoll. Men det vara bara att "köpa läget" och njuta av badet i det fina vattnet under några timmar. Snorklingen var helt fantastisk runt de närliggande klippväggarna och många små grottor med ett rikt fiskliv och vackra koraller. Det blev ganska många timmar med bad och sol och vi var ganska trötta när vi var tillbaka i Bugibba igen, dock nöjda med en härlig dag. Nu återstår endast en hel dag här på Malta i morgon och den tänkte vi tillbringa på någon av de fina, förvisso uppbyggda, sol och badstränderna här nere i byn med badstegar ner i havet.    

141002. Då har vi njutit av den sista sol och baddagen här på Malta. Det blev en promenad en bit söderut till ett pool och solområde med bekväma solstolar, bar, cafeteria, duschar och andra bekvämligheter. Det märks att det är slutet på säsongen för när vi skulle betala en avgift för att komma in på området så vinkade bara personalen in oss utan att ta betalt. Här går man ner och badar i havet från badstegar och det funkar jättebra. Vattnet så här nära centrala byn är rent, klart och varmt och helt ok att bada i. Några nya bekantskaper i vattnet blev det faktiskt också, de maltesiska tusenfotingarna ca 20 cm långa. Några sköna timmar blev det och sedan tilbaka till hotellet för att påbörja packningen inför hemresan i morgon. Vi hade läst på ganska väl innan vi reste hit och gjort i stort sett allt vi hade tänkt oss denna vecka. Det finns mycket att se och göra på Malta eftersom ön har en mycket gammal historia som väl syntes på byggnadsverk och lämningar från korsriddarnas tid. Restaurangutbudet är otroligt med influenser från hela världen. God inhemsk öl, Cisk, och faktiskt riktigt bra inhemska viner.Nu återstår en sista god middag på stan ikväll och sedan en hyfsat tidig sänggång då taxin hämtar oss redan 05.00 i morgon bitti för transport till flygplatsen och resan hem igen. Väl hemma igen så börjar nedräkningen till nästa resa den 18/12 🙂

Bilder finns här.

Naxos och Paros, Grekland

Hamnen i Naoussa, Paros

NAXOS

140719. Detta var en av de få resor som vi faktiskt bokat som charterresa med Apollo. Vi ville på de två veckoran vi bokat se 2 öar och tyckte det var bekvämast att lösa resan som ett paket inklusive alla transporter med både transfer till och från flygplats och båtresorna mellan öarna. Klockan 08.10 gick flyget till Santorini men vi hann naturligtvis med en öl på Landvetter först. Efter 3,5 timmar landade vi på Santorini och fick en fantastisk bussresa över ön till hamnen på andra sidan. Efter ytterligare 3,5 timmar så var vi slutligen framme på Naxos efter ett stopp på Ios, där ett gäng högljudda norska ungdomar gick av... pust vilken tur att dom inte skulle med till Naxos. Vi gjorde även ett stopp på Paros, dit vi ska nästa vecka innan vi slutligen var framme.

140720. Underbart blå himmel och en varm vind blåser idag när vi tar en promenad från det mysiga hotellet Katerina ner till stranden Agios Prokopios i byn där vi bor. På stranden träffar vi snart ett trevlig svenskt par från Alafors, Peter och Susanne, som visade sig ha samma res intresse som oss. Det blev mycket reseprat och sedan en långlunch tillsammans. Dom ska precis som vi åka över till Paros nästa vecka så vi lär nog säkert ses igen. Efter en och annan kall Mythos på vår stora härliga balkong gick vi ut en sväng och nu har vi bokat scooter 4 dagar som vi ska hämta ut i morgon bitti, för att utforska Naxos.

140721. Den orange scootern är hämtad och tankad. Nu jäklar ska det bli åka av. Vi hade bestämt med Peter o Susanne att vi skulle ses på Agia Anna stranden och tog sikte på den. När vi närmade oss stranden så tyckte vi att det vore kul att se de nästkommande stränderna söder ut och åker några kilometer till, till Plaka. Det var en flera kilometer lång strand med höga vita sanddyner och helt fantastiskt vatten. Detta får bli tisdagens strandbesök. Tillbaka till Agia Anna och parkerade scooter och leta upp lämpliga solstolar. Agia Anna stranden var dock en liten besvikelse. Väldigt smal strandremsa vilket gjorde att solstolarna stod lite väl tätt och inte speciellt ren strand. Vattnet var helt ok men inte alls lika fint som stranden föregående dag. Mycket sol och bad blev det ändå hela dagen tills vi tog vår lilla scooterkämpe tillbaka till hotellet igen.

På kvällen tog vi bussen in till Chora, Naxos stad, för att tillsammans med våra nyfunna vänner besöka Naxos främsta drag den stora portalen alldeles utanför Chora. Lokalborna kallar den Portara - jättedörren, och den är öns mest fotograferade plats. Portalen byggdes på 500-talet f Kr på tyrannen Legdames beställning. Det skulle ha blivit ett Apollotempel men byggandet övergavs när krig mellan Naxos och Samos bröt ut. Senare byggde de kristna en kyrka ovanpå det ofärdiga templet. Den bästa tiden att gå hit är på kvällen då du kommer att få de en fantastisk solnedgång. Vi införskaffade en god flaska rödvin och en bit lokal ost och travade upp till portalen och inväntade solnedgången avnjutande det goda vinet i..... nej inga kristallvinglas utan vanliga plastmuggar. Det smakade väldigt gott ändå tillsammans med den goda osten. När solen började dala blev det ett och annat vackert kort.

140722. Jag har upptäckt en ny värld! Jag har äntligen vågat ta steget och lärt mig snorkla . Hur coolt som helst, men att det skulle ta så många år är ju näst intill tragiskt. Jaja nu vet jag hur man gör och har testat flera gånger vid vårt besök på den vackra Petrino Beach i slutet av Plaka stranden. När vi avnjutit en god lunch på en liten Tavärna en bit söderut så utforskades en stor del av södra Naxos. Dock hade solen tagit lite tufft på oss idag så fick återvända till hotellet efter några timmar på såväl asfalt som grusvägar upp mot mittersta delen av ön. Nu väntar en stund i det luftkonditionerade svala hotellrummet tills solen börjar gå ner.  

140723. Den orange kompisen har verkligen fått bekänna färg idag. Redan kl. 10.00 stack vi iväg med första mål Halki ungefär mitt på Naxos. En liten bergsby där ett litet destilleri tillverkar den (berömda) likören Kitron. Kitron är en aperitif och tillverkas av suckatcitron. Drycken har en mycket stark smak som påminner lite om citron. Det finns tre olika varianter av likören. Den gröna är sötast och innehåller minst alkohol. Den gula varianten är starkare och innehåller minst socker. Den klara likören är en blandning av de två andra och är kanske den bästa att starta med om man inte har druckit Kitron tidigare. De olika smakerna provades och det blev en flaska gul Kitron att ta med hem. 

Sen var det dags att åka vidare mot byn Apirantho som också kallas marmorbyn eftersom många hus och gator är gjorda av marmor här. Efter en promenad i de små gränderna en god Frappé och grekiskt kaffe var det dags att åka vidare för att leta upp någon trevlig by för ett lunchstopp.

I byn Moni hittade vi en Taverna med servering på taket, där vi hade en svindlande utsikt över dalar och berg, och avnjöt en god salladslunch. När vi skulle betala fick vi absolut inte lämna någon dricks men den trevliga grekiskan insisterade bestämt att vi skulle smaka på hennes egen likör. En hutt efter lunch... tja varför inte. Det smakade nästan liten aning glögg men damen talade om att hon som grund använt Raki och sedan kryddat med kanel, nejlikor och några andra kryddor. Den var jättegod. När vi startat scootern fick vi också med oss två st päron som hade en liten citronsmak, också denna smakade gudomligt. Kul !! Vid 15.00 var vi tillbaka på hotellet, mycket nöjda med dagen tur. I morgon är det sista dagen vi har vår scooter och det blir nog en långtur till. 

140724. Den orange kämpen byttes idag till den betydligt tyngre rödnosen på 125 cc. Planen var att ta oss upp så långt norrut vi kunde komma på Naxos och en fin klapperstens strand och det innebar betydligt brantare backar än den lille orange skulle klara. På väg mot nordsidan när vi passerar en av alla de små byar som man hittar på alla grekiska öar och ser en skylt i en utförsbacke om ett museum där man kan se hur olivoljan utvanns förr i tiden. Det blir tvärstopp och naturligtvis in och kika. Efter några minuter kommer Dimitri... vad skulle han annars heta ....och frågar om vi vill ha en guidning. Självklart vill vi det eftersom ingen av oss tidigare sett hur olivoljetillverkning gick till förr i tiden. Dimitri var väldigt intressant att lyssna till och vi blev grundligt informerade i olivoljekonstens alla moment. Vi fick även provsmaka lite olivolja samt andra produkter som har olivoljan som grundingrediens. Jätte spännande och visst blev det några inköp.

När inköpen packats ner under "rödingens" sadel for vi vidare uppför mycket branta berg och genom hisnande passager med svindlande utsikt över havet. Väl framme vid Apollonas strand, som var målet, var det görgött med ett dopp och naturligtvis lite snorkling  några timmar. Innan vi åkte från hotellet fick vi tips av Dimitri.....hmmm i receptionen att vi inte skulle missa att äta lunch i byn Koronas, på restaurang Dahlas, där maten skulle vara fantastisk. Vi hittade efter mycket letande fram till restaurangen och serverades den största lunch vi sett och den hade troligen räckt till halva bysantinska armén och det smakade verkligen utsökt. Vi var så mätta efter "lunch gigantum" att vi nog inte kommer att behöva äta annat än var sitt salladsblad till middag ikväll.

Nu är åkdonet återlämnat och i morgon blir det en lugn dag på vår kanonfina strand tvärs över gatan för att sedan packa väskorna. På lördag morgon åker vi över till Paros och hotell Contaratos Beach för nya äventyr. Tro det eller ej men vi ska bo på samma hotell som Peter o Susanne som vi träffat några gånger här på Naxos och haft några riktigt trevliga dagar och kvällar tillsammans med.

140725. Dags att packa för att i morgon ta båten över till Naoussa på ön Paros. Vi har verkligen haft sköna dagar på Naxos och rekommenderar verkligen denna fantastiska ö med sina fina stränder och klart och fint vatten.

PAROS

140727. I går morse tog vi färjan till Parikia på Paros västsida där väntade en buss som sedan tog oss till Naoussa som ligger på norra sidan av ön. Väl framme vid vårt hotell, Contaratos Beach, var inte rummen riktigt klara vilket gjorde att vi "var tvungna" att vänta en stund i baren med var sin iskall FIX, lokal öl. Väl installerade på rummen blev det en handduk över axeln och en rask promenad de ca 30 meterna tvärs över gatan till stranden. Det är en långgrund strand med hotellets solstolar med en vattentemperatur på 28,9 gr, helt ok. Några timmar här var inte svåra att slå ihjäl för att sedan skölja av sig i hotellets stora härliga saltvattenspool. Kvällens middag bestämde vi oss för att inta i Nauossas centrum och hittade en fantastisk restaurang precis bredvid fiskebåtarna nere vid hamnen. Med solnedgången som sällskap blev det som vanligt en god traditionell grekisk middag med såväl svärdfiskfilé, sovlaki, tsatsiki som lokalt svalt gott rött vin. 

I dag tog vi en båt från hamnen med endast en besättningsman, Dimitri !!!, över till den fina stranden Kolimbithres och ägnade dagen åt mycket sol, snorkling och varma sköna bad. Väl tillbaka på hotellet igen fram på eftermiddagen startades bubbelpoolen, endast för oss, och det var en bubblande häftig upplevelse som höll på att slita badkläderna av oss alla fyra. Nu slappar vi i skuggan på altanen med en kall öl och förbereder oss inför kvällens kulinariska upplevelse nere i byn igen i form av middag. I morgon blir det åter hyra av scooter för upptäcktsfärd på denna öns vägar och byar.

140728. Den vita tornadon, ja alltså vår reskamrat scootern, är hämtad och ska få hjälpa oss att besöka nya byar och stränder under två dagar. Vi satte efter frukost fart mot nordöst för att leta oss fram till Santa Maria som skulle vara en fin strand. Ja visst hittade vi stranden men på väg dit passerade vi en lagun med en kilometerlång nästan öde långgrund fin annan strand som inte ens hade något namn på vår karta, konstigt nog. Vi beslutade att lämna Santa Maria stranden som bestod av massor av solstolar, taverna m.m som vi hittar på så många andra ställen och återvända till den nästan öde stranden. Vilken grej, det var 4 personer på hela stranden och totalt 10 solstolar, perfekt för ett första dopp.

När vi svalkat av oss bestämde vi oss för att besöka byn Lefkes ungefär mitt på Paros. Den är byggd som en amfiteatraliskt i en dalgång nästan mitt på ön cirka 12 km från Parikia. När piraterna härjade som värst i Kykladerna tog Parosborna sin tillflykt hit, då var Lefkes öns huvudstad. Idag bor här cirka 550 personer. Själva byn är bilfri och man parkerar utanför själva stadskärnan och promenerar genom de smala gränderna. Väl värt ett besök. Lunch intogs sedan i byn Pisso Livadi, en liten fiskeby på östra sidan av Paros. På väg tillbaka till hotellet stannade vi till i Parikia för en vätskekontroll och därefter ett dopp vid stranden Machella. Åter på hotellet var vi så trötta att det fick bli en middag på den närmaste Tavernan 200 meter från hotellet och det inkluderade en svindlande utsikt från Tavernans tak terrass. 

140729. Idag hade vi bestämt oss för att besöka Butterfly Walley och vi hittade dit ganska omgående. Den mest besökta sevärdheten som ligger i en lummig oas under cypresser cirka 10 km söder om Parikia. I Grekland är det endast Rhodos som kan uppvisa något liknande. Utanför fjärilsdalen märks ingenting, och när vi betalt biljetterna och gått in märks inte heller någonting. Men när man tittar lite närmare under alla murgrönor anar man fjärilarna. När de sitter stilla ser de ut som svartvita spindlar, men när de flyger lyser de i klaraste rött. Helt grymt.

Sen blev det ett besök på Antiparos, som ligger sydväst om Paros och är en gemytlig liten ö med stort hjärta som har begåvats med lättillgängliga barnvänliga stränder. Vi tog färjan från Pounda som endast tog 10 min över det starkt turkosfärgade havet. Efter inköp av dryck och lite frukt drog vi söderut till Agia Georgios för sol och bad. Hungrig blir man ju och lunch måste man ha. Vi körde in mot byn och hittade en liten Taverna som såg trevlig ut och hade ett "träd" vid kajkanten som bestod av bläckfiskar och fisk, mycket udda. Det blev varken bläckfisk eller fisk till lunch, tro det eller ej. Nöjda och belåtna vände vi åter mot hamnen och gjorde ytterligare ett doppstopp vid Soros innan vi tog färjan tillbaka till Paros igen. Vår hyrda scooter är nu återlämnad och de resterande dagarna blir det båtutfärder till stränderna runt Paros. Kvällen blev mycket trevlig då vi av en slump kikade in för att se varifrån musiken kom. Det var 4 musiker som underhöll gästerna och.... det fanns rejäla takfläktar. Middagen blev en succé med fantastisk mat, riktigt gott rött vin och levande musik.

140730. Med båt tog vi oss idag till stranden Langeri på nordöstra Paros. Det var ohyggligt varmt, 37 gr i skuggan, när vi satt på en bar och väntade in båtens avgång. Båtturen var svalkande och skön men stranden visade sig inte ha några solstolar eller Taverna så vi stannade endast 1,5 timma. Väl tillbaka i Naoussas hamn satte vi oss på en Taverna för att äta lunch. En närmare titt på en termometer, i skuggan, var det hela 42 gr...... vedervärdigt varmt. Vi laddade med massor av vatten och annat flytande och tog oss sedan uppför backen tillbaka till hotellet och stranden på andra sidan gatan igen för en eftermiddagsstund och det fläktade faktiskt en liten aning där. I kväll ska vi leta upp någon mysig restaurang vid hamnen och för att äta Stifado som vi alla fyra är sugna på idag.  

140731. Ännu en mycket varm och vindstilla morgon på Paros. Nej ingen båtresa idag, gårdagens promenad från hamnen upp till hotellet när vi kom tillbaka från resan mitt på dagen ville jag i alla fall inte upprepa idag igen. Men vi måste ju bada och stranden mitt över gatan lockade inte idag. Peter och Susanne åkte på egna äventyr idag.

Vad gör vi då? Jo käckt tog vi beslutet att gå till den fina strand vi besökte med scootern den första dagen på denna ö. Lite motion skadar väl inte. Strax efter nio utrustade med ryggsäckar, promenadvänliga skor och massor med flytande startade vi mot stranden. Med uppmuntrande tillrop från Peter "ni kommer att dö av den promenaden i denna värmen" startade vi. Det gick faktiskt riktigt bra tack vare att det var såpass tidigt på morgonen men det var ändå 2,5 kilometer i ca 35 gr värme i skuggan.....! Väl framme på "Christos beach" ja den vänliga äldre pratsjuke grekiske mannen som skötte om solstolarna hette Christos så han fick för oss ge namn åt denna paradisiska nästan öde strand. Där blåste också jätteskönt hela dagen och det blev mycket sol och bad.

Efter en enkel lunch med tillhörande Mythos och Cola, samt en sval sötvattens dusch, på Christos och hans fru Mikas restaurang tvärs över vägen bestämde vi oss för att hoppa över busstur tillbaka till hotellet, och istället gå. Det blåste ju ändå fortfarande ganska skönt så varför inte. DET VAR INGET BRA BESLUT !! Redan efter första lilla, lilla "backe" blev det SVINHETT och inte en vindpust så långt ögat såg. Då är 2,5 km ohyggligt långt.... Frustande som en häst med svetten rinnande likt en vårflod i fjällen från huvud och ända ner i skorna nådde vi äntligen hotellet igen. Tack gode gud för luftkonditionerade rum!!  Det blev mitt tillhåll för återhämtning resten av eftermiddagen till solen började dala i horisonten och det gick att sitta ute igen. Men ändå lite stolt över en halv mils promenad idag. Det förtjänar några extra kalla pilsner ikväll   för vätskebalansen i kroppen, naturligtvis.  

140801. Ja då var denna resa och semestern snart slut. Tänk att tiden går så fort när man är ledig och har trevligt. Paros har bjudit på många fina bad, långgrunda stränder och fantastiskt god mat. Temperaturen i luften har varit otroligt hög vissa dagar och totalt avsaknad av vind men det får man räkna med när man åker till Grekland mitt i sommaren. Prisnivån har varit något högre än på Naxos, i alla fall på restauranger och barer. Åker man till Paros och Naoussa så är de små gränderna inne i Naoussa, restaurangerna i hamnen starkt att rekommendera.

Vi ska nu ägna eftermiddagen åt att packa, äta en sista god middag med våra nyfunna vänner och sedan ta en relativt tidig kväll då bussen hämtar oss redan 06.00 i morgon bitti. Nöjda och belåtna med denna Greklands semester. 

Bilder finns här.

Kreta, Grekland

Vid denna stranden dansade Anthony Quinn i filmen Zorba år 1964

Sommaren 2012 blev det åter en charterresa till Kreta. Tillsammans med min dotter och hennes familj bokade vi en 2 veckors resa med Apollo i juli till Agii Apostoli strax utanför Chania på Kreta.

Vi hade sköna lata dagar med mycket sol och bad på någon av det tre stränder man lätt promenerade till från hotellet och avnjöt goda grekiska middagar på någon av de små tavernorna runt hotellet.

Men, självklart måste man se sig om också. Jag och sambon hyrde moppe tre dagar och gjorde egna utflykter och dotterns familj hyrde bil och åkte på sina egna äventyr. Vi hyrde även en minibuss och gjorde utflykter tillsammans hela gänget.

Under dessa utflykter hittade vi bland annat en vingård där vi en kväll några dagar senare bokade in ett vinprovningsbesök.

Jag och sambon tog en dag moppen och åkte upp till den lilla byn Kissamos på Kretas nordvästa sida för att ta båt ut till Gramvousa och Baloslagunen för en heldag med bad och sol. Efter några timmar vid lagunen lättade vi ankar och båten styrde mot klippön Gramvousa. På 137 meters höjd låg ruinerna av en gammal venetiansk fästning och för den som orkar gå uppför trapporna väntar en oslagbar utsikt. Det orkade sambon medan jag njöt av solen vid stranden nedanför.

Naturligtvis blev det också en heldagsutflykt med minibussen till den vackra tropiska stranden Elafonissi, 66 km sydväst om Chania. Vägen dit är slingrig och man passerar mycket höga berg och oändliga djupa raviner. Elafonissi kallas också för Kretas Maldiverna och det är lätt att förstår varför. Det är en andlöst vackert långgrunt område med kristallklart vatten. Vissa stränder skimrar i rosa av de söndermalda rosa snäckor man kan också kan hitta i strandkanten här.

Det blev två härliga veckor med mycket umgänge och många skratt samt trevliga minnen.

Några bilder finns här.

Sardinien, Italien

Kvällsbild från Alghero på Sardinien.

Vår andra resa till Italien blev en resa till Sardinien med Ryanair i slutet på april 2012. Vi hittade flygbiljetter för 600kr/per person, bokade genast dessa och surfade därefter in på Booking.com för bokning av hotell. För ca 1000 kr per person bokade vi Hotel Angedras ett bra mellanklasshotell med frukost och jättelik balkong ca 5 min promenad från Alghero's centrum i 4 nätter. Helt ok pris ! Det första vi brukar göra på nytt resmål är att ta en promenad och kolla omgivningarna, bunkra lite gott att fylla hotellrummets lilla kylskåp med. Så även denna gång.

Vi hade även denna resa till Italien extrem tur med vädret och var glada att vi packat ner short och kortärmat. Solen sken och det var mellan 25-30 grader vamt hela resan. Som balsam för en nordisk blåvit sollängtande kropp i april.

Vi bokade utfärd till droppstensgrottorna, Grotto di Nettuno, som låg en 2 timmars båtfärd, var väg från Alghero och var ett intressant och spännande besök. Dessa grottor kan också nås via bil upp till klippan ovaför ingången och sedan en liten lätt promenad de 654 trappstegen nerför branta klippor, ok men man ska ju lika många trappsteg upp igen.... ingen för oss. Båtturen var betydligt trevligare men vi glömde att smörja in ansiktet, vilket resulterade i rödsvedda pannor och näsor dagen därpå. Att man aldrig lär sig! 

Vi hyrde också bil en dag och tog en tur runt hela norra Sardinien, En mycket vacker tur i det vackra landskapet med bl. a stora fält med blommande klarröda vallmon. Den norra delen av Sardinien bjuder på många helt otroligt fina vita sandstränder där vi stannade till och bara njöt av sol och värme. Dock alldeles för kallt för bad.

Italien är ju italien och det är ju ett måste att då äta pasta och pizza. En av kvällarna hamnade vi på en liten, liten restaurang med uteservering i gamla stan och sambon bestämde sig för en pastarätt med bläckfisk. Tallriken han fick in var med pasta och något som liknade små bläckfiskbitar men det slående på tallriken var såsen. Det såg ut som någon tömt en reservoarpenna över rätten. Han är aldrig sämre än att han måste alltid smaka på en beställd maträtt oavsett utseende och det smakade något bätte än det såg ut, enligt honom. Dock var hela munnens insida gråsvart hela den kvällen.

Härliga varma sköna dagar på en underbar ö som verkligen inbjuder till fler besök.

Bilder finns här.

Sicilien, Italien

Hamnen i Trapani

På våren 2011 hittade vi en billig flygresa, i början på mars, till Trapani på Siciliens västra sida. Ett litet mysigt "bed and breakfast hotell" letade vi oss fram till på en annan webbsida och bokade in oss där 3 nätter. Det var vår första gemensamma resa till Italien. När avresan närmade sig, kom invasionen av Libyen. Den militärflygplats utanför Trapani där vi skulle landat,var nu endast avsedd för att ta emot militärflygplan. Det blev till att landa i Palermo istället och sedan en busstur till Tapani. Detta visade sig inte vara någon nackdel då hela Sicilien stod i sin finaste vårblommning. En riktigt njutningsfull bussresa på ca 1 timma ner till Trapani.

Hotellet var beläget precis vid hamnen och från vår minibalkong, med plats för 2 små stolar och ett minibord, i soligt västläge hade vi vacker utsikt över hamnen och all båttrafik. Vi hade sol och ca 25 grader varmt under de 4 dagar vi tillbringade på denna fina ö med allt gott Italien kan erbjuda.

Det blev mycket flanerande i de nästan folktomma gränderna i den fina lilla staden Trapani, en och annan Cappuccino och god italiensk glass i solskenet. Det slank ner ett och annat gott glas italienskt vin och lite Sambuca också tror jag. 🙂

Innan vi reste hade vi hört talas om en pizzeria med "helt fantastiska pizzor". Första kvällen gick vi förväntansfulla dit men det var naturligtvis fullbokat. Vi bokade ett bord nästa kväll istället. Det blev en intressant besök. Eftersom pizzerian var så omtalad så skruvar man självklart upp förväntningarna. Vi blev hänvisade till ett litet bord för två i ett av restaurangen små rum och en stressad servitör slängde fram en hopvikt pappersduk på bordet som vi fick bre ut över bordet själva. Hmmm... ok. Vi beställde var sin pizza, naturligtvis, och ville ändra lite på fyllningen på pizzan och det skulle inte vara några problem. När vi fick pizzorna var dom dock helt enligt menyn och de ändringar vi ville ha var som bortblåsta. Till maten beställde vi också en god flaska vin och den levererades tillsammans med, inte vinglas som vi förväntat oss utan varsin plastmugg !!

Nåja pizzorna var goda men hela grejen blev ju lite smålustig eftersom vi hade förväntat oss lite mer än det vi fick levererat.

Vi gjorde även en utfärd till den lilla ön Favignana, en timmas båtresa ut från Trapani. Där hyrdevi vår vana trogen en moped, köpte med oss lite färskt bröd, salami och en bit ost från en liten butik på ön och stannade till för att avnjuta dessa läckerheter som en lätt lunch på en klippa vid havet. 

En kort resa som definitivt gav mersmak för Italien. Några bilder från Sicilien finns här.

Karpathos, Grekland

En av alla de vackra stränderna på Karpathos, Vindarnas ö

År 2010 delade vi på vår sommarsemester. Vi tog 2 veckor i slutet på juli och 2 veckor i slutet på augusti. De båda veckorna i augusti bokade vi en 2 veckors charterresa till Karpathos i Grekland. Detta var mitt första beök på denna grekiska ö och sambons första besök i Grekland. Karpathos kallas för vindarnas ö och vi förstod snart varför. Vi bodde på ett hotell som hette Blue Bay strax utanför Karpathos stad och det blev för det mesta en promenad in till byn på kvällarna när det blev dags för middag även om det fanns små tavernor runt hotellet

Stranden nedanför hotellet bestod till största del av flata stenar och det var inte sådär jättebehagligt att gå och bada vid denna stranden. Stenarna var dessutom ganska hala av algbeläggning. Jaha vad gör vi då, jo det vi brukar göra, hyr moppar och gör egna utflykter. Vi hade läst oss till att det fanns otroligt fina stränder med såväl sand som klappersten på andra delar av ön. Karpathos var stor och väldigt kuperad därför tänkte vi att vi hyr var sin lite lättare moppe de första dagarna för att reka lite.

Dag två styrde vi kursen mot närmaste mopeduthyrare och bokade varsin moppe i 4 dagar. Naturligtvis inkluderat var sin hjälm och en bra karta över ön. Uthyraren tipsade oss om några riktigt fina men otillgänliga platser som vi bara måste besöka så dessa märktes tydligt ut på kartan. Det vi också fick information om var att det endast fanns 2 stycken bensinstationer på hela ön. En alldeles i infarten och den andra bensinstationen i utfarten på den stad vi bodde i. Hur vikig denna information var förstod vi också några dagar senare.

Det blev många turer längs en del väldigt högt belägna serpentinvägar och stopp i flera fina små bergsbyar för vätskepaus eller lunch. Och naturligtvis hittade vi grymt fina badstränder dit man endast kunde ta sig med moped på grund av de mycket smala, kurviga och branta vägarna. När vi efter 4 dagar åkt kors och tvärs över ön och tyckte att vi hade hyfsad koll på ön bytte vi de två enklare mopparna mot en kraftigare hoj som vi åkte båda två på.

Detta var ju som sagt vindarnas ö och efter 4-5 dagar så blåste det mycket kraftigt. Så kraftigt att vi såg några större tankbåtar som låg kvar ute på redden och inte vågade sig in till kaj. Vi hade dock bestämt oss för att ta en riktig långtur på vår nu, lite större moppe, till andra sidan ön vid en strand där vi ännu inte varit. När vi passerade en av bensinstationerna på väg så var där lång kö och vi funderade lite lätt på varför men bedömde att den bensin vi hade i moppen skulle räcka till dagens utfärd. När vi efter ca 1,5 timmas färd och nästan var framme vid vårt resmål insåg vi att bensinen nog ändå inte skulle räcka tillbaka. Lyckligt naiva hoppades vi att vi "alltid kunde fixa lite soppa till moppen på något ställe". Väl framme i byn som var vårt mål stannade vi till hos en mopeduthyrare som vi såg även hade bensin och frågade om vi fick köpa några liter, blev svaret NEJ. - Varför inte då? frågade vi. Jo, svaret blev att det hade ju blåst så mycket de senaste dagarna så båtarna vi sett på redden som inte tog sig in till land var fyllda med bensin och nu var bensinen slut på båda bensinstationerna på ön. Den bensin han hade var endast avsedd för de mopeder han själv hyrde ut. Vad i hela världen gör vi nu ?!

Vi måste ju ta oss hela vägen tvärs över hela ön till hotellet men bensinen i moppen skulle helt klart inte räcka dit. Molokna och fundersamma åkte vi en bit tillbaka och sambon påminner sig då att vi, när vi nästan var framme i byn, sett ytterligare en mopeduthyrare som hade sin stuga lite ensligt en bit in från vägen. Jaja vi testar, bestämde vi, och satte kurs dit. När vi svängde in på grusplanen framför stugan kommer en äldre man fram och undrade vad vi ville. Vi förklarade situationen och att vi desperat behövde några liter bensin för att ta oss tillbaka. - Nej tyvärr svarade han först väldigt bestämt. Vi började då vi muttra lite till varandra på svenska och hör då mannen säja på engelska - Är ni från Sverige? Ja visst svarade vi, from Gothenburg. Där var nyckeln!! Det visade sig att mannen var gammal sjöman och varit mycket i Göteborg. När sambon dessutom berättade att han arbetar i Göteborgs hamn så blev ingenting omöjligt. Efter lite snack om olika platser runt Göteborg mellan den gamle mannen och sambon så säjer vår räddare i nöden. - JA MEN, självklart ska jag hjälpa er med bensin! Vi fick vår moppe fylld till brädden och betalade förvisso ett överpris för dessa liter men vem bryr sig om bensinpriset i det läget.  

Trötta men glada och lyckliga återvände vi sedan till hotellet efter denna dagens äventyr. Dagen därpå hade vädret mojnat och det fanns åter bensin att att köpa. Vi såg därefter alltid till att tanka upp moppen varje morgon.

Det blev även, en av de kommande dagarna, en härlig heldagsutfärd med båt, "Sofia my love" som båten hette med en pratglad och mysig skeppare och hans besättning. 

De flesta turerna gjorde dock vi med de tvåhjuliga kamraterna. Det är på så vis som man hittar platser man annars missar med de "arrangerade utfärderna" som researrangörerna brukar ordna. Det är inget för oss i alla fall. Och ska man med på en arrangerad utfärd funkar det ofta precis lika bra att ordna utfärden med en lokal arrangör på orten. Två veckor går fort och nöjda med vårt val av ö i Grekland återvände vi till Sverige för att planera nästa resa. Bilder finns här.