Marocko, Marrakech

190322  Efter bilresa på ca 4 timmar från Göteborg till Nyköping och Skavsta flygplats, gick vår resa till Marocko och Marrakech. När vi landat och klockan var ca 18.00 lokal tid och vi kliver ur planet är det strålande sol och 27 gr varmt, bara att njuta. Vi lämnade Sverige, förvisso också i strålande sol, men endast 7 gr så den goa värmen här i Marocko kändes ljuvlig mot våra blåvita solfattiga kinder. Efter sedvanlig uthämtning av lokal valuta, på flygplatsens ATM apparat, hittade vi taxischuffören som skulle ta oss genom kvällstrafiken till hotellet, Hotel Racine i den nyare delen av staden. Vi blev varmt välkomnade utanför hotellentrèn av en av hotellets anställda som tog våra väskor och vi kunde i lugn och ro checka in och leta upp vårt rum på fjärde våningen. Snabb uppackning av resväskor och sedan till den lilla Supermarket tvärs över gatan för inhandling av diverse flytande att fylla minibaren med. NU!!!! var det dags att kolla in den sportbar som, även den, låg tvärs över gatan från hotellet. Den stora kalla ölen smakade ljuvligt även om miljön inte hade varit ett Mekka för en miljöaktivist precis. Här i Marocko finns det ingen lag som säjer att man inte får röka inomhus..... och det märktes men var av underordnad betydelse då våra strupaar var torra som läskpapper. Det slank ner ytterligare en stor kall innan det var dags att ta en promenad i omgivningarna för att leta upp ett matställe för kvällens middag. I dessa kvarter var det endast matställen som inte serverade alkohol så vi fick snällt nöja oss med vatten eller läsk till maten, helt ok faktiskt då de två ölen från sportbaren lagt ett vätskelager i botten på våra magar. Nu började det kännas att resdagen varit lång så när maten var uppäten vandrade vi åter till hotellet, hällde upp varsin liten Whiskey och kikade på en film på vår medhvada dator. I morgon väntar utforskning av denna otroliga marrockanska storstad.

190323  Att börja med en tur på en turistbuss, typ Hop on Hop off, har för det mesta funkat jättebra för oss därför valde vi detta sätt även i denna stad. Efter ca 45 minuter stannade bussen utanför en av medinans ingångar och vi hoppade av. In i de vindlande gränderna och stojiga torgen för att känna på atmosfären. Som i de flesta storstäder på sydliga breddgrader så drogs vi åt olika håll av påstridiga försäljare som ville locka in oss i deras butiker och restauranger. Till slut föll vi till föga för en man som tyckte att vi skulle prova på takbaren 3 trappor upp för att något att dricka och äta. Vi travade upp de tre trapporna och satte oss jäms med takåsar och ett flertal....... storkbon. Hmmmm lite exotiskt att stirra rätt in i boet hos ett storkpar som stolt vaktade sina små ungar. Efter en snabb lunch styrde vi kosan mot torget där alla som besöker Marrakech förr eller senare hamnar, Djemaa el Fna. Här trängs ihärdiga försäljare av allehanda ting med akrobater och ormtjusare, mycket exotiskt. Efter inköp av den numera traditionella kylskåpsmagneten fick en kall öl avsluta vårt besök på torget denna dag och vi promenerade tillbaka till hotellet för lite välbehövlig vila av ben och rygg. Kvällen avslutade vi med ett beök på "stambaren" tvärs över gatan för att kika på Sveriges fotbollsmatsch mot Rumänien och sedan intog vi middagen på en närliggande fransk restaurang med klart godkänd mat.

Bilder finns här

190324  Att vakna av att det ösregnar och blåser rejält var väl inte riktigt vad vi hade förväntas oss precis men så börjar denna söndagen i allafall.  Nåja efter frukosten och packning av ryggsäck så hade regnet slutat, solen sken och vi bestämde oss för att ta den gröna turen med Hop on Hop off bussen idag. Den gröna turen skulle tas oss en runda kring den gamla delen av staden tilll skillnad mot gårdagens röda tur som gick runt de modernare kvarteren. Drygt en timma och en kvart senare så var vi tillbaka på utgångspunkten för denna dags runtur och det var dags för en lättare lunch. Vi gick in på en liten paralellgata till huvudgatan, Muhammed V Boulevard, och hittade en liten inhemsk restaurng där vi beställde varsin omelett,varsin Cola samt lite färskt bröd. Det smakade gott och när vi sedan betalade de ca 65 kr för hela lunchen kände vi oss klart nöjda. På väg tillbaka till hotellet kikade vi in på några närbelägna Hammam för att se om vi kunde hitta något som verkade ok för morgondagens planerade aktivitet. Är man i Marocko så måste man passa på att ta ett Hammambad med tillhörande avslappnande massage. Vi var inne och kikade på några ställen men bestämde oss inte direkt utan får fundera på saken till i morgon eftersom någon förbokning inte krävdes. Dags för eftermiddagsvilan för att sedan ta promenaden bort till Djemaa el Fna för lite shopping och sedan en middag. Och det blev shopping..... och hejdlös prutning, Cool riktigt kul. En ny stor rejäl skinnväska och en Tajingryta som ska följa med hem. Efter en middag på en närbelägen italiensk restaurang var det dags att återvända till hotellet.

Bilder finns här

190325  Hammam dags...... Nu är det dags att bli tvagad, skrubbad och masserad. Men dessa inrättningar öppnar inte förrän vid lunchtid. Efter frukosten konstaterar vi att det är fantastisk fint och soligt idag så vi tog en tur upp till takterassen och hotellets pool och njöt av solen en dryg timma innan det var dags för promenaden till vårt utvalda Hammam. Väl inne på denna Hammam fick vi var sin badrock, anvisade ett fint omklädningsrum och blev sedan vidare till det varma, kollosalt fuktiga rum med varma marmorbänkar där vi sedan blev skrubbade. Och som dom skubbade...... från hårfäste till fotsulor skubbades vi rena med svart olivtvål. Man kände tydligt hur gamla hudrester fullkomligt rullades av kroppen och vi tappade säkert 1,5 kilo efter den behandlingen. Därefter hälldes litervis med varmt vatten över oss och hår och kropp sköljde oss rena och fina. Nu var det dags för den timslånga massagen som också utfördes med ganska hårda nypor men var otroligt skön och avkopplande. Vilken lyxbehandling! Efter dryga 2 timmar vandrade vi åter ut i sol och värme med ett skinn mjukt som en babyrumpa. En god kopp kaffe och lite lunch på detta och sen en sakta promenad tillbaka till hotellet i den ca 30 gr värmen och strålande sol. Nu lite planering för kvällen och de kommande dagarn här i Marocko. Planeringen gick sådär.... Vi tog en promenad till kryddsoukerna istället och köpte diverse kryddor och te att ta med hem. Sen blev det kall öl och middag på en takrestaurang och därefter promenad tillbaka till hotellet igen. Men en liten sista öl på stambaren skulle vi ha innan det var dags att "knoppa in". Den lilla ölen blev var sin enliters sejdel som sakta men säkert rann ner den också. Natti natti !! Galen

190326 Inga planer för denna tisdag. Vädret var dock strålande så vi bestämde oss för några timmars poolhäng. Jag låg i solstolen och slappade och mannen gick in på gymmet och tränade, riktigt duktigt såhär på semester och i strålande väder. Man får vara försiktig med solen så här på vårkanten och vi är faktiskt på den afrikanska kontinenten så man kan inte ligga för länge i solen utan att se ut som en nykokt insjökräfta. Poolbad var inte att tänka på då vattnet ännu var alldeles för kallt för min del men maken tog ett uppfriksande dopp efter sitt träningspass. Vid lunchtid drog vi ut på stan igen för att ta en bit mat och ev se om vi kunde hitta någon utfärd att göra någon av de kommande 2 sista dagarna. Smaskigt lunch medan regnet strilade utanför fönstret men ingen bokad utfärd som vi kände oss sugna på. Vi fick däremot tips på en riktigt bra Marockansk restaurang som vi ska testa ikväll. Men se det blev ingen Marockansk restaurang denna kväll. När det blev dags att åka så blixtrade det och dundrade och regnet fullkomligt vräkte ner. Gatorna såg ut som grunda floder. Detta medförde också att alla de taxichufförer som normalt stod i en lång rad utanför hotellet nu var totalt försvunna.... förmodligen upptagna med andra kunder som inte ville vandra i detta oväder. Det fick bli middag på hotellet istället och en tur över gatan för en nattfösare. Det blir inte alltid som man tänkt sig.

Bilder finns här

190327  Idag hade regnet upphört och solen sken från en nästa klarblå himmel igen. Efter frukosten tog vi våra handukar med oss upp på takterassen för några sköna timmar i sol och i gym..... inte jag, men den duktiga maken. Jag tyckte även denna dag att solstolen och lite musik kändes bättre för min del. Dags att röra lite på sig och det innebar en promenad längs den nu välkända Muhammed V Bd. Lunchdags och då regnet nu åter strilade ner så återvände vi till hotellet när vi ätit klart. Eftermiddagspromenaden styrde vi vi mot det nu välkända "stora torget" och strosade runt där en stund. Vi köpte också en halvlitersmugg nypressad apelsinjuice som smakade fantastiskt, endast 10 kr. Tiillbaka till hotellet tog vi en hästdroska och det kändes verkligen otroligt excotiskt. Vi blev tipsade om en riktigt bra inhemsk restaurang, Haj boujemaa marrakech som skulle ha riktigt bra Marockansk mat och vi tog en taxi dit och hamnade långt in bland bakgator en bra bil från centrum. Utsidan var något oansenlig men den mat vi beställde in var väldigt god, vällagad och superbillig. Nöjda, belåtna och totalt proppmätta betalade vi notan på ca 120 kr och vandrade längs gatan vi kommit på för där fanns en bar som vi skulle besöka för att ta oss en riktigt god drink. Baren var riktigt flådig och priserna därefter men vi drack varsin drink och tog sedan taxi tillbaka till hotellet.

190328  Sista dagen här i Marocko. Jättetidigt i morgon går flyget hem till Sverige igen. Sista dagen att njuta av den sköna värmen så det fick bli några timmar vid tapoolen även denna morgon. Maken valde sen att ta ytterligare en hamman med massage men jag slappade på rummet och började så smått packa för att sen om allt vi shoppat verkligen går ner i resväskan..... Kvällens middag blev en riktig höjdare på en närliggande Sushi/Asiatisk restaurang och en sista sängfösare på stambaren. Klockan är ställd på 04.00 så det blev tidig kväll denna sista i Marrakech.

Sammanfattning av Marrakech. Vid den tidpunkt vi åkte, i slutet på mars, var klimatet fantastiskt. Som svensk högsommar när den är som bäst ungefär. Människorna var trevliga och väldigt tillmötesgående, visst var försäljarna i soukerna en aning påstridiga men det är ju deras levebröd så det måste man ha överseende med. Gator och torg var rena och välstädade och de restauranger vi besökt har levererat vällagad mat och framförallt varit jättebillig. De flesta restauranger serverar inte alkohol, i allafall inte i den del av Marrakech som vi bodde. däremot fanns några barer om man var sugen på en öl, vin eller en drink.