Gdansk, Polen

191201  Denna resa blev hastigt och lustigt bokad då vi hittade extremt billiga biljetter på Ryanairs hemsida. Endast 212 sek per person tur och retur till Gdansk..... vem kan motstå det?!  Ska man nu resa till Polen så fick det bli ett bra hotell för tre nätter som låg centralt och även hade SPA och vi fastnade för Scandic Gdansk som tillgodosåg våra krav. Efter den korta flygresan på ca en timma landade vi i ett mörkt, kl var ca 20.30, Gdansk. En UBER tillkallades och tog oss, väldigt billigt, till vårt hotell som var frächt och fint och låg mitt emot Centralstationen mitt centrala stan. Nu sög det lite i magen och vi mer eller mindre ställde bara in våra små handbagageväskor på rummet och drog ut på stan i kvällsmörkret. En närliggande PUB såg inbjudande ut och vi gled in och beställde varsin rejäl polsk, kall och god öl medan vi granskade den lilla men tilltalande menyn med smårätter. Öl mättar också.... men det fick bli en skål soppa och en rejäl tallrik med nachos och varm kryddad ostsås, gudomligt gott.

Bilder finns här

191202 Efter en rejäl frukost på hotellet var det nu dags att utforska denna stad och leta oss fram till Julmarknaden. Utrustade med en liten karta från hotellet snirklade vi oss så småningom fram till gamla stan där vi också fann Julmarknaden med dess små marknadsstånd där allsköns hantverk, mat och dryck såldes. Allt till bling bling och julmusik, precis som en Julmarknad ska vara. I småregn blandat med en och annan snöflinga tog vi oss också ner för att se om vi kunde hitta den omtalade Hamnkranen. Hamnkranen Zuraw, som är en rekonstruktion av den som byggdes på 1400-talet. Under medeltiden var kranen Europas största och den användes för att flytta över lasten till skeppen. Detta gjordes genom att arbetare drev kranen framåt med stora tramphjul. I kranen ligger också sjöfartsmuseet där man får en bra överblick om Gdansk som en stor handelsstad genom en utställning med skärmar och modeller. Detta hoppade vi dock över. Hamnkranen har blivit en av de främsta symbolerna för staden. Under medeltiden var den till och med den största hamnkranen i hela Europa, och användes till att flytta gods och lägga upp master på skepp. Inuti hittar man trähjul som förr i tiden drevs av arbetare genom att de fick gå på hjulen. Nu började ben och rygg kännas lite stela och vi släntrade tillbaka mot hotellet för att vila och förbereda oss på kvällens middag som vi betämt oss för på en av smågatorna utanför det största turiststråket. Denna kvälls middag blev en rejäl brakmiddag på Restauracja Gdanska. En mycket speciell restaurang där inredningen påminner lite om salar i ett slott från 1800-talet. Servitörerna var klädda i uniformer med knäbyxor och knästrumpor prydda med tofsar på sidorna..... mycket speciellt och maten var vällagad och gudomlig!!! Nöjda och belåtna vandrade vi sedan tillbaka mot hotellet och avslutade kvällen med en god drink i hotellets bar.

191203 Idag har vi bokat massage i hotellets SPA avdelning mitt på dagen och detta ser vi fram emot. Det blir mycket promenader när man är på "storstadssemester" och man får tänka på att vara snäll mot sin kropp, därför blev det endast en kort promenad i det härliga solskenet innan kroppen skulle få sig en välbehövlig "knådning". Lite lagom mör efter behandlingen så tog vi det lugnt på rummet till fram emot sen eftermiddag, då vi åter vandrade mot gamla stan för kvällens middag. Även denna kväll lyckades vi hitta en mysig liten "kvarterskrog" Bez Rezerwacij, (försök uttala det efter två polska öl 😀). Med två glas bubbel innan maten, öl och ett glas vin till maten varsin jätteportion kalasgod mat och varsin fantastisk drink efter maten, betalade vi motsvarande ca 400 SEK och kände oss jättenöjda med vårt val av restaurang även denna kväll. Mot hotellet igen och en repris av sängfösare i hotellbaren innan horisontalläge för att sova på rummet.

191204  Sista dagen i Gdansk och flyget går inte förrän vid 19.00 tiden ikväll så det finns lite tid att utforska några saker till innan hemfärd. Vi tog sikte på Mariakyrkan eller som den heter på polska Bazylika Mariacka. Den är en av världens största tegelkyror. Kyrkan är 68 meter bred, 105 meter lång och tornet är 80 meter högt. 25 000 besökare får plats inne i kyrkan samtidigt. Kyrkan byggdes under åren 1342-1502 och tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och Uppsala domkyrka tillhör Mariakyrkan norra Europas största kyrkobyggnader. Kyrkan var evangelisk-luthersk från reformationstiden till 1945 men är nu romersk-katolsk. Man kan, om man vill ta de 400 stegen upp i tornet och få en magnifik utsikt över Gdansk. Denna tornklättring gjorde maken medan jag njöt av stillheten och den vackra inredningen i den magnifika kyrkan. Nu var det hög tid för lite vätskepåfyllning och vi letade oss fram till  baren Jozef K. Denna bar har sin mycket speciella stil och inredningen måste vara den coolaste i hela Polen. Gamla möbler, konst, träd, hårtorkar, provrör och maniker skapar en stökigt skön miljö. Påminner lite om en ”Ruinbar” i Budapest. Gammalt men ändå så himla trendigt och i tiden. Baren består av två våningar med en ramp längs bort där man kan sitta och titta ner över baren. Efter ett par stora kalla vandrde vi vidare mot nästa "vattenhål" ett microbryggeri som vi läst oss till skulle vara värt ett besök. De 50 meterna mellan Jozef K och Browar Piwna, piwo betyder för övrigt öl på polska, tog ju inte mer än några minuter och där smakade vi på två av deras egna tillverkade öl som hade lite speciell men god smak. Nu krävde kroppen även något att äta och vi tar oss tillbaka till Julmarknaden där vi vid vårt första besök såg en ung dam i ett av stånden servera en gigantisk macka med stekt kryddad köttfärs, ovanpå detta välstekt lök och kål samt inlagd gurka på toppen. Vi delade en dylik läckerbit och tog en varm äppelvin spetsad med rom till....... helt underbart gott. Vilken billig men supergod höjdarlunch såhär i kylan i adventstider!! Det började skymma lite lätt och vi drog oss tillbaka mot hotellet, köpte biljetter till flygbussen som gick precis utanför entreen på hotellet och satt sedan och slappade i hotellfoajén till det var dags att åka mot flygplatsen.

Bilder finns här.

Sammanfattning: En trevlig och framför allt BILLIG stad att tillbringa några dagar i. Inte sådår jättemycket att titta på eller att göra men vill man äta och dricka gott till en mycket billig penning så kan vi rekommendera denna stad. Kanske ger staden ett annat intryck om man besöker den vid en annan tidpunkt på året. Men det får kanske bli en annan gång, vem vet.....