Menorca

210707 Efter åtskilliga timmars kämpande med dokument, QR koder, hälsodeklarationer var det äntligen dags att lämna huset i Torreveija, där vi tillbringat de senast nästan 4 veckorna. Det krävs en rejäl portion tålamod och en mängd svärord för att allt administrativt ska funka såhär i pandemitider. Framåt eftermiddagen fick vi skjuts till flygplatsen i Alicante där vi steg på flyget som under 35 minuter skulle ta oss till Menorca. Flighten gick bra och vi blev hämtade utanför flygplatsen av en schuttelbuss som skulle ta oss till biluthyrningen. Efter diverse dividerande om tilläggsförsäkring på hyrbilen, som vanligt, så hämtade vi ut den lilla Citroen C3, knallröd och fin. klockan var ca 23.00 och det var nu totalt beckmörkt ute och bilens GPS var naturligtvis utrustad med spansk text så den fick vi klara oss utan denna sena kväll och förlita oss till Google Maps. Eftersom allt medhavt vatten nu var slut så var struparna totalt snustorra och vi skulle hålla ögonen öppna efter en kvällsöppen bensinstation så att vi i allafall skulle få med oss vatten till hotellrummet. Men se det fanns inte en enda öppen bensinstation eller liten serviceaffär längs den 3,5 mil långa vägen från flygplatsen i Mahon till hotellet i Cala Morell på öns nordvästra sida. Nåja det ska ju finnas en bar på hotellet och en reception så där måste vi kunna köpa vatten, trodde vi. Strax före midnatt var vi äntligen framme och i receptionen fanns...... inget flaskvatten. Restaurangen var stängd. Som sista utväg frågade vi ett par som precis parkerat utanför hotellet om vi kunde få köpa en flaska vatten av dom? Men icke!  Absolut sista utvägen var att ta oss till en sent öppen restaurang några minuters bilresa från hotellet, pust...ok då. I nattamörkret fann vi denna restaurang i närheten som kunde nås via säkert 300 trappsteg ner mot havet och där fick jag köpa vatten. Det absolut dyraste vattenflaskor jag någonsin köpt men som bekant har ibland inte nöden någon lag så det var bara att med ett stelt ansiktsuttryck betala och sedan likt en trött bergsget börja vandringen upp för alla dom dj-a trapporna igen där maken väntade. Om man ändå kunde vara lite klok ibland så skulle vi läst informationspärmen på rummet innan vi började vår vattenjakt. Där står nämnligen att kranvattnet är fullt drickbart här på Menorca. Nåja, äntligen kunde vi slappna av, hinka i oss vatten och sedan trötta krypa till kojs.

210708 Strålande vacker morgon, men ingen frukostmat. Det första vi fick göra var att åka in till Ciutadela för att bunkra upp för frukost m.m. En matvarukedja som vi känner väl igen från Torrevieja är Mercadona som finns i hela Spanien så det fick bli målet för vår matshopping. Med välfyllt bagagerum i den lilla bilen återvände vi sen till hotellet och fixade till en brunch som smakade ljuvligt. Nu skulle vi söka upp en av de vackra stränderna som denna ö var så känd för. Vi hade läst oss till att sydsidan av ön hade de finaste stränderna så dit for vi iväg. Playa Turqueta, Marcella och några andra stränder låg strax intill varandra och dessa blev målet för turen. Klockan hade nu med god marginal passerat lunchtid och besvikelsen blev total när vi närmade oss stränderna. Där stod vakter och meddelade att alla strändernas parkeringar var fulla. Jaha.... det var bara att vända och ta sikte på någon annan sydlig strand någon kilometer västerut. Ingen höjdarstrand men vi fick oss ett dopp i det ljumna vattnet och bestämde oss sedan för att återvända till hotellet och ta några slappistimmar vid poolen istället. Ner med handukar på två solstolar och maken dök snabbt ner i den varma sköna poolen. Jag som då är lite mer försiktig tänkte ta genvägen via barnpoolen och sen ta mig ner i den stora poolen via badstege gjorde där ett av mina största misstag denna dag. Man kan väl lite slarvigt säja att jag gjorde ”bomben”  barnpoolen........ känn på den. När jag väl kom upp ”till ytan” igen, som en dränkt katt med stort skrapsår på knät och en stukad tå, tittar man sig om för att kolla hur många som kan ha sett detta spektakel. Som tur var, var det inte många som satt på solstolarna runt poolen och jag verkar inte ha dragit på mig allt för mycket uppmärksamhet. Pust, vilken tur! Kvällens middag och tillika firandet av vår 4:e bröllopsdag avnjöt vi på en liten restaurang i närheten av den strand som vi badade vid. Sen blev det Cava och jordgubbar i den ljumma kvällen på hotellbalkongen. Vill bara tillägga att jag nu hade ett rejält blödande skrapsår på knät, min stukade tå nu intagit en lätt blåsvart nyans och var ungefär dubbelt så stor som normalt. Jag kommer ALDRIG att sätta min fot i en barnpool igen, dom är ju livsfarliga😀 

210709  Upp i gryningen.... nja nästan men vid 09.00 tiden var vi på väg mot de stränder som vi ej kunde besöka igår. När vi var framme ca 45 minuter senare möttes vi åter av beskedet att alla parkeringsplatser var fulla. Men va f-n.... Bara att bita ihop, leta upp en annan strand, och det blev idag Cala Mitjana. Parkeringarna runt stranden var redan ganska fulla men vi lyckades hitta en plats en bit bort, promenerade till stranden och slog oss sedan ner på en solstol. Ibland måste man skämma bort sig när besvikelsen blir för tung, solstolar brukar vi inte ligga på, vanligtvis. Stranden och vattnet var efter några timmar smockfull med sol- och badsugna människor och vi bestämde oss för att ta en tur upp till Monte Toro.

Monte Toro är den högsta punkten på Menorca. Även om den mäter blygsamma 358 meter över havet, tornar den upp sig över den lilla ön, som är mindre än 700 kvadratkilometer. Namnet “Monte oro,Tjurberget” kommer från en legend som säger att en tjur brukade bevaka toppen av berget, och en kväll ledde han munkar till en bild av Jungfru Maria. En fristad byggdes på platsen därefter och har sedan blivit en pilgrimsfärdsplats. Den vackra kyrkan är öppen varje dag för besök. Det finns också ett försvarstorn i närheten som går tillbaka till medeltiden. Utsikten 360 gr var verkligen svindlande och det blåste en sval vind när vi strosade runt och tog några foton. Vi avslutade besöket med en fika och åkte sedan ganska nöjda med dagen tillbaka till hotellet igen. Denna dag blev det mkt försiktiga steg ner i den fina poolen och sedan några sköna timmar på solstolen. Vi fixade denna kväll vår egen middag i lägenheten och njöt sedan av lite god dryck på balkongen innan horisontallägen och en bra bok fick avsluta denna dag.

210710  Dags att utforska Menorcas nordsida och vi satte fart mot Arenal de son Saur som skulle vara en fin strand. Det blev ca 40 minuters bilresa innan vi via smala, krokiga vägar äntligen var framme. En gudomligt vacker strand med kristallkart rent fint vatten. Även denna dag unnade vi oss solstolar och tillbringade några goa timmar med massor av sol och mycket bad. Vattnet på nordsidan är dock en liten aning svalare än på sysdsidan men vem bryr sig när temperaturen ändå ligger runt 25-27 grader såhär i början på juli. Det började bli lite skralt med mat och dryck i kylen så vi tog en sväng in till Citaudella för att handla lite på väg tillbaka till hotellet. Bland annat en bit av Menorcas speciella Maó ost. Mjuk till hård ost gjord av komjölk och påminner lite om en parmesanost. Denna ostbit tänkte vi avnjuta sista kvällen med ett gott rödvin till. Ikväll hade vi bestämt oss för att äta ute i Citaudella samtidigt som vi skulle titta runt lite i staden. Men det var lördag och vi var inte ensamna om denna idé. Att vi skulle äta italienskt hade vi bestämt och vilken restaurang hade vi också koll på. Problemet var att hitta en parkeringsplats. Vi snurrade runt varv efter varv runt Placa d’es Born torget som låg i närheten av restaurangen och i närheten av Catedral de Santa Maria. Långt om länge fick vi äntligen en parkering och kunde sedan strosa runt en stund på torget, som hade en liten hantverksmarknad, innan det var dags att bege sig till restaurangen. Vi beställde dryck och inväntade var sin pizza som var, snällt sagt, ok men mättande. Åter mot hotellet och nu tog vi en lokal Gin Xoriguer med tonic i hotellbaren och inväntade de vackra solnedgången över havet. Sen var det dags för den obligatoriska kvällstunden på balkongen.

210711  Den från hotellet, närmaste fina strand Algaiarens, blev dagens strandmål. Vi var framme redan strax efter 10.00 och fick parkering några 100 meter från stranden. Inga solstolar och redan massor med folk..... hmmm. Vi stannade några timmar på varsin handuk i sanden vi men valde sedan att återvända till hotellet och den fina poolen. Det börjar bli väldigt många soldagar denna semester som nu totalt passerat 4 veckor i Spanien så lite ”mätt” är man faktiskt. Mat fanns kvar sedan i förrgår så det blir mat i lägenheten ikväll och kanske en drink i hotellbaren som efterrätt. 

210712  Sista soldagen här på Menorca. Det är molningt och tryckande varmt redan vid 09.00 tiden på morgonen så vi bestämmer oss för att besöka huvudstaden Mahon eller Mao som det står på skyltarna här. Hamnen ska vara sevärd så vi ställer in bilens GPS på Mahon Port. Den smala gatan längs hamnen med sina små exclusiva butiker, barer och restauranger var helt klart sevärda. Båtarna längs gästhamnen varierade från små enkla ekor till kollosala jätteskepp men värmen gjorde sig fortfarande gällande och vi gled endast förbi i hamnen med rutorna nervevade i bilen. Nu var vi supersugna på ett dopp i havet och tänkte göra ett försök på sysdsidan och stranden Son Bau som skulle bjuda på kilometerlång playa med vit fin sandstrand. Vi passerade geon byn och kom fram till en stor parkering precis vid stranden. Jaha..... röd flagg och vågorna gick verkligen rejält höga. Inget bad där idag alltså. Då får det bli nordsidan och den strand vi besökte häromdagen, Arenal de son Saur. Här var vattnet lugnt och fint och vi fick lite bad, sol och vår medhavda lunchmacka modell ”Dagobertare” sen kände vi oss tämligen klara med sol och havsbad på denna ö. Lite middagsshopping och sedan tillbaka till hotellet och den underbara hotellpoolen, alltså den stora poolen. Barnpoolen får vara ifred idag också. Lite packning, egentillagad middag och ett sista glas vin och biten av Mahonost till det fick avsluta denna supervarma sista dag.

210713 Dags för hemresa och tack för oss Menorca.

Sammanfattning: Menorca bjöd oss på en del överraskningar såsom överfulla stränder och fulla parkeringar redan tidigt på morgnarna, och vi är fortfarande i en pandemi. Boka helst ett hotell i nära anslutning till en strand som man tror passar annars är skoter eller bil helt nödvändig om man vill se flera stränder på ön. Läs på om hur långt det är från parkering till själva stranden. Vissa stränder kräver halvtimme- eller längre promenad för att nås. Menorca är en grön och väldigt ren och fin ö men är betydligt dyrare att turista på än sin systerö Mallorca.

Bilder finns